Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodková tabuľka sa upravila, tisíce žien sa dočkali spravodlivosti
Zdielať na

Dôchodková tabuľka sa upravila, tisíce žien sa dočkali spravodlivosti

BRATISLAVA / Mimoriadnu schôdzu, ktorú iniciovali poslanci Smeru-SD sa otvoriť nepodarilo. Smeráci chceli, aby parlament prijal uznesenie k národnému plánu obnovy. Napriek tomu, že sa mimoriadna schôdza nekonala, poslanci NR SR schválili niekoľko noviel zákonov. Medzi nimi aj zníženie penzijného veku o pol roka za každé dieťa pre ženy v ročníkoch 1957 až 1963 .

Poslanci Národnej rady odhlasovali novelu zákona, ktorá upraví tabuľku odchodu do dôchodku. Tú zhotovil ešte predošlý minister práce Richter. Od začiatku budúceho roka sa matkám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963, pri stanovení ich dôchodkového veku odpočíta pol roka za každé vychované dieťa. Novela zákona je z dielne poslankýň Petry Krištúfkovej (Sme rodina), Anny Zemanovej (SaS) a Kataríny Hatrákovej (OĽaNO). Za novelu zákona hlasovalo všetkých 140 prítomných poslancov.

Krivdu cítilo až 140-tisíc žien, ktorým sa minulý rok pri schvaľovaní novely zákona neodpočítalo z dôchodkového veku pol roka za každé jedno vychované dieťa.

Novela zákona podľa Krištúfkovej rozdeľuje sporné ročníky žien do troch skupín. Prvej skupine sa zníži ich dôchodkový vek za každé vychované dieťa o šesť mesiacov, druhej skupine žien novela zákona ponúka mix odpočtu rokov za vychované deti a finančnej kompenzácie a tretia skupina žien, ktorá už odišla alebo ešte len odíde do dôchodku pred 1. januárom budúceho roka bez odpočítania pol roka za každé vychované dieťa, bude kompenzovaná len finančne.

"Kompenzácia bude mať formu jednorazového doplatku alebo bude vo forme percentuálneho zvýšenia starobného dôchodku," povedala v parlamentnej rozprave. O jednorazovom doplatku alebo o percentuálnom zvýšení starobného dôchodku rozhodne Sociálna poisťovňa do 31. decembra 2022. Penzijný vek sa ženám zníži najviac o 18 mesiacov, ak vychovali tri a viac detí. Novelou sa tiež na základe rovnakého princípu upravuje dôchodkový vek mužov, ktorým sa zohľadňuje výchova detí, ktorá nebola zohľadnená ženám.

Mimoriadna schôdza sa nekonala

Predseda Národnej rady SR  Boris Kollár zvolal po hlasovaní v parlamente poslanecké grémium. Požiadal o to predseda strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico v súvislosti s plánovanou mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorá sa mala začať na pravé poludnie  Smer chcel, aby parlament prijal uznesenie k národnému plánu obnovy. "Chcem na grémiu  pripomenúť, že táto mimoriadna schôdza je zvolávaná v súlade s ústavným zákonom. Teda bod programu, ktorý má byť prerokovaný na mimoriadnej schôdzi, je bod programu, ktorý predkladáme na základe ústavného zákona o spolupráci vlády a NR SR. Vyvoláva to vážne ústavnoprávne konzekvencie," povedal šéf Smeru-SD v pléne s tým, že chce na to upozorniť najmä predsedu parlamentu. Dodal, že zákon predpokladá „právne fikcie". "Dostanete sa do nepríjemných polôh, ak dnes neotvoríte schôdzu," vysvetlil svoj návrh Fico. Poslanci ale mimoriadku nakoniec neotvorili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy