Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci chcú nové štátne sviatky súvisiace s komunistickým režimom. Slovensko sa vyrovnáva s minulosťou
Zdielať na

Poslanci chcú nové štátne sviatky súvisiace s komunistickým režimom. Slovensko sa vyrovnáva s minulosťou

BRATISLAVA / Parlament dnes posunul na ďalšie rokovanie viacero návrhov, ktoré sa týkajú obdobia, keď v Československu vládli komunisti. Jeden zo zákonov pomenúva tento režim ako odsúdeniahodný, zločinný a nelegitímny, ktorý porušoval ľudské práva a slobody.

Bilancia obdobia medzi rokmi 1948 až 1989 je otrasná. Komunisti na Slovensku odsúdili a uväznili vyše 70 tisíc nevinných, neoprávnene popravili 50 ľudí, nútenými prácami prešlo vyše 13 tisíc našich spoluobčanov.

"Aj 30 rokov po nežnej revolúcii je našou povinnosťou sa skúsiť vysporiadať so svojou minulosťou," mysli si Juraj Šeliga zo strany Za ľudí. 

Osudy týchto ľudí má pripomínať Pamätný deň obetí komunizmu - 24. jún. V tom čase v roku 1954 statočný politický väzeň Silvester Krčméry na záver vykonštruovaného súdneho procesu svojim tyranom povedal: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!".

"Odvaha, nezlomnosť a odhodlanie, sú tri veľké cnosti, ktoré sa zhmotnili v záverečnej reči Silvestra Krčméryho na súde, ktorý ho nespravodlivo odsúdil na 14 rokov väzenia," uviedla poslankyňa Anna Záborská.

"Nenávisť voči komunizmu tu už má jednu dejinnú paralelu a bola veľmi nebezpečná. najviac komunistov vždy nenávideli nacisti," vyjadril sa Ľuboš Blaha z klubu SMER.

"Komunisti, ktorí sa tu drzo rozdrapujú v parlamente, klamú, sú spojení nielen so zločincami, ale aj s fašistami," povedal Alojz Baránik zo strany Sloboda a Solidarita.

Ďalší poslanci navrhujú, aby 21. august bol Dňom obetí invázie do Česko-Slovenska z roku 1968, a s tým súvisiaci 21. jún ako pamätný deň Odchodu ruských okupantov v roku 1991.

"Ústav pamäti národa víta všetky snahy, ktoré vedú k tomu, aby boli odškodnené obete totalitných režimov," vyjadril sa poslanec Žigmund Pálffy.

Poslanci  na ďalšie hlasovanie posunuli aj návrh, aby novým štátnym sviatkom bol 28. október. Tento deň symbolizuje výročie vzniku prvej Československej republiky v 1918. Počas tohto štátneho sviatku by sa však malo normálne pracovať.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy