Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA zasahovala na viacerých miestach Slovenska. U Bödörovcov v Bonule aj v NDS
Zdielať na

NAKA zasahovala na viacerých miestach Slovenska. U Bödörovcov v Bonule aj v NDS

BRATISLAVA / V Národnej diaľničnej spoločnosti mali nemilú návštevu. V rámci akcie OKO tam zavítal tím Národnej kriminálnej agentúry. Ide o vyšetrovanie nákupu kamerového systému. Televízii JOJ to potvrdili dva nezávislé zdroje z prostredia vyšetrovania. Dokumenty však hľadali aj inde, napríklad v známej nitrianskej firme Bonul.

Vykonávali domové prehliadky, ako aj prehliadky firiem a nebytových priestorov.  Podľa zistení TV JOJ má zásah súvisieť s predraženým nákupom diaľničných kamier NDS v hodnote 37 miliónov eur. Zdroje televízie JOJ uviedli, že 20 miliónov už štát vyplatil. Kamerové systémy však stále spustené nie sú. V kauze figuruje aj SIS. Tá totiž žiadala prístup k záznamom z nakupovaných kamier. Nákup sa vraj aj preto uskutočnil v utajenom režime. "Odpovede na otázky, ktoré kladiete, sú utajované skutočnosti. V prípade, že SIS má k veci čo povedať, tak to vždy pre orgány činné v trestnom konaní urobí."

"Môžeme potvrdiť, že NAKA zasahuje v budove NDS a sme plne súčinní pri úkonoch súvisiacich s vyšetrovaním orgánov činných v trestnom konaní," vyjadrila sa hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.  

Policajti zasahovali aj v súkromnej firme na Krakovského ulici v Petržalke, ktorá mala kamery dodávať. Od akýchkoľvek pochybnostiach o miliónovom tendri sa ale dištancovali. Firma, ktorá mala kamery dodávať neodpovedala na otázku, či disponuje bezpečnostnou previerkou. Aj z jej priestorov si dnes policajti odniesli dokumenty týkajúce sa spomínaného tendra. "Spolupráca s Národnou diaľničnou spoločnosťou vznikla na základe riadneho verejného obstarávania v súlade so zákonom. Tempest sa už viac ráz podieľal na náročných technologických projektoch s rôznym stupňom utajenia. Nateraz nemôžeme verejnosti poskytnúť viac informácií," vyjadrila sa spoločnosť. 

Okolo budovy NDS išiel náhodne predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý sa k prebiehajúcej razii vyjadril. " Keď sa vláda vymenila, začalo sa konať. Tak ako ľuďom sľúbila, že bude protikorupčne konať, rozviaže ruky polícii. Teraz sa už chytajú sólo kapre. Najväčšie ryby sú poriadne vystrašené, lebo sa už ide loviť v ich rybníku. Ja si myslím, že polícia robí správne a pevne verím, že si budú robiť svoju robotu," povedal s tým, že výstavbu tunelu Višňové a diaľnice Košice - Bratislava, nový minister dopravy rieši po svojom. "Nanovo s novými firmami." 

Razia aj v Bonule

​Podľa informácií TV JOJ NAKA zasahuje aj v rodinnej firme Bödörovcov v Bonule, kde mali zaistiť dôležité dokumenty pre vyšetrovanie prípadu. V akom vzťahu bol Bonul s dodávateľskou spoločnosťou Tempest z Petržalky, v tejto chvíli jasné nie je. Je však isté, že aj tu dnes policajti brali dokumenty. "Spoločnosť bola vyzvaná na vydanie účtovných dokladov a Národnej kriminálnej agentúre poskytuje plnú súčinnosť pri vyšetrovaní," povedal právny zástupca M. Bödöra Adrián Kucek. Policajti v tejto súvislosti zasahovali aj v súkromnej spoločnosti v Dubnici nad Váhom. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu  nikoho nezadržali ani neobvinili. "Vzhľadom na aktuálny procesný stav a neverejný priebeh prípravného konania nebudeme v súčasnosti poskytovať žiadne informácie, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla prokuratúra. 

Viac o kauze Višňové TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy