Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vrakuňa bojuje s developerom, spísali petíciu proti 11. poschodovej bytovke. Spoločnosť má ale svoju pravdu
Zdielať na

Vrakuňa bojuje s developerom, spísali petíciu proti 11. poschodovej bytovke. Spoločnosť má ale svoju pravdu

BRATISLAVA / Bratislavská mestská čast Vrakuňa bojuje proti developerskému projektu. Obyvatelia proti nemu začali spisovať petíciu. Za ich oknami chcú totiž postaviť 11. poschodovú bytovku. Podľa starostu však nemajú na stavbu potrebné povolenia a celý priebeh označil za podozrivý. Developerská spoločnosť to odmieta.

Príbeh sa začína koncom 90. rokov, kedy Okresný úrad vydal súhlas na stavbu bytového domu a to tak, že na pozemku zriadil vecné bremeno. Pozemok patrí hlavnému mestu a miestni ho dodnes používali na parkovanie. "Následne 7-8 rokov čakal vtedajší investor. Potom požiadal o stavebné povolenie stavebný úrad v Rači, čo už je pofidérne. Rača rozhodla v roku 2007 a bolo právoplatne vydané stavebné povolenie. 13 rokov niekto čakal a prišiel s tým, že ohradil plot," vyjadril sa starosta mč. Vrakuňa Martin Kuruc. 

Bytovka so 107 bytmi tu podľa katastra stojí už od roku 2007. Dodnes sa tu nachádza len prázdna betónová plocha, ktorá sa pred pár dňami zmenila na stavenisko.

Spomínaná spoločnosť sa stala stavebníkom len v marci tohto roku. Podľa ich vyjadrenia je stavba zapísaná ako rozostavaná a navrhnúť to mala mestská časť v roku 2003. Teraz požiadala kataster o jej vymazanie a investora o to, aby práce ukončili. Začala sa spisovať aj petícia.

"Obsahuje 6 argumentov, prečo tá stavba nie. Vypichnem jeden ten najdôležitejší, je to doprava. Vrakuňa a cesty nie sú stavané na to, aby sa to tu zahusťovalo a bolo tu stále viac ľudí," povedala šéfka petičného výboru Iveta Sigetová. 

"Počas výstavby nebudú môcť ani učiť snáď. Ja neviem, šak to tu bude prach. My tu musíme aj okná otvárať aj teraz, však je korona. My ich nebudeme ani môcť vypustiť von tie deti," poznamenala Mária Jakubeková - riaditeľka ZŠ Rajčianska. 

Pofidérne povolenia

Stavebné povolenie podľa starostu ani nie je platné a spoločnosti majú chýbať i ďalšie potrebné povolenia. "Projekt má platné stavebné povolenie, ktorého platnosť potvrdil uznesením v roku 2014 Najvyšší súd SR, čo vedenie mestskej časti ignoruje a obyvateľom prezentuje nepravdivé informácie o tom, že stavebné povolenie nie je platné, čo údajne potvrdil aj Okresný súd Bratislava II," vyjadrila sa hovorkyňa developera Beata Humeníková.

Ten mal podľa ich slov koncom augusta zamietnuť návrh mestskej časti, aby stavbu prerušili a snahy zabrániť výstavbe pokladajú za nezákonné. Starosta sa mal s investorom stretnúť asi dvakrát, pričom mali prejednávať podmienky výstavby. Napríklad aj zachovanie zelene, zníženie výšky stavby, ako i vytvorenie nového detského ihriska a parkovania. 

"Základné riešenie znížiť počet bytov, tak ten ešte navýšil a náhradné parkovanie, pre tých, ktorým zabral parkovisko navrhuje na cudzích pozemkoch, ktoré mu ani nepatria," pokračoval starosta Kuruc. "Úprimne nás mrzí, že až dnes sme sa dozvedeli, že naša viac ako 6 mesačná snaha o konštruktívne riešenia bola zbytočná, nakoľko mestská časť slovami pána starostu jasne deklarovala, že nikdy nemala o tieto riešenia záujem a odmieta ich," uzavrela hovorkyňa developera. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy