Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Exšéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa polícia zadržala za podporovanie Takáčovcov
Zdielať na

Exšéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa polícia zadržala za podporovanie Takáčovcov

JELENEC / V obci Jelenec od skorého rána na viacerých miestach zasahujú policajti z Národnej kriminálnej agentúry. Podľa informácií televízie JOJ ide o exšéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy. Ľudovíta Makóa policajti zadržali.

Ráno o piatej hodine do obce prišli desiatky policajtov a kukláčov. Nad dedinou lietal aj policajný vtruľník, ktorý monitoroval okolie. Podľa informácií televízie JOJ, kukláči vtrhli na viaceré miesta. V rodinnom dome však exšéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy nenašli. Zadržali ho o niekoľko ulíc ďalej v dome družky.

Policajti približne dve hodiny prehľadávali Makóov dom. Krátko pred siedmou hodinou na miesto prišiel aj právny zástupca Ľudovíta Makóa. Pre TV JOJ uviedol, že je predčasné sa k veci vyjadrovať. "Ja sám neviem presne o čo ide," uviedol pre TV JOJ Makóov advokát Zoltán Perhács.

"Národná kriminálna agentúra momentálne zasahuje na Záhorí a aj v obci Jelenec. Policajti zadržali bývalého funkcionára Finančnej správy. Je obvinený z násilnej trestnej činnosti. Práve prebiehajú procesné úkony," informovala polícia na svojom facebookovom profile.

Lajo a jeho LAMA

Kukláčov a elitných policajtov sme videli aj v areáli súkromnej bezpečnostnej služby, ktorá má sídlo v obci.Areál si má bezpečnostná služba prenajímať od zadržaného ex riaditeľa. Mimo kamery nám obyvatelia povedali, že jeho partnerka tam pracuje. Domáci hovorili aj o tom, že jej názov LAMA SK je odvodený od začiatočných slabík mena zadržaného ex šéfa daňových kriminalistov. V dedine ho totiž volajú Lajo Makó.

Akcia "Boží mlyn" a Takáčovci

Neskôr polícia zverejnila podrobnejšie informácie k prípadu. Akcia sa nazývala "Boží mlyn". Ako ďalej uvádza ďalší obvinení sa nachádzajú už vo väzbe v súvislosti s inou trestnou činnosťou a jedna obvinená osoba je v zahraničí.

"K trestnej činnosti malo dôjsť v rokoch 2011 až 2017. Dve osoby trestne stíhame za podporovanie zločineckej skupiny takzvaných Takáčovcov a činnosť v jej prospech. V tejto súvislosti sú štyria z obvinených, vrátane zadržaného Ľ. M. stíhaní za obmedzovanie osobnej slobody a Ľ. M. aj za vydieranie. V tejto časti vyšetrovania ide o trestnú činnosť z roku 2011.Vyšetrovateľ v súvislosti so spoluprácou obvineného Ľ. M. so spomínanou zločineckou skupinou objasňuje aj ďalšiu jeho činnosť. Žiadame preto prípadných poškodených jeho konaním o kontaktovanie a podanie svedectva," dodáva polícia na svojom facebooku.

Kto je Makó?

O Ľudovítovi Makóovi sa za minulej vlády špekulovalo ako o možnom šéfovi daniarov či prvom policajnom viceprezidentovi. Napokon ale zostal na čele Kriminálneho úradu Finančnej správy s prístupom k informáciám o firmách a ich transakciách, ktorý odhaľuje daňové trestné činy. Podľa vtedy opozičnej SaS mal mať Makó blízko k rodine Bödörovcov. On to však odmietol s tým, že ak je niekto z Nitry, to ešte neznamená, že je "bödörovec". Po výmene vlády odmietal zo svojho postu odísť. Napokon sa tak stalo až 1. júna. Dôvod odvolania vtedy finančná správa nekonkretizovala.

Ľudovíta Makóa krátko po ôsmej odviezli v putách príslušníci NAKA. Jeho právny zástupca uviedol, že je zatiaľ predčasné sa vyjadrovať.

​Makóa priviezli okolo deviatej hodiny ráno do budovy policajného prezídia v Bratislave, kde sídli Národná kriminálna agentúra. Ruky si zakrýval bundou. Je pravdepodobné, že na nich mal putá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy