Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípad úmrtia Jozefa Chovanca: Belgicko súhlasí s prizvaním slovenského experta do vyšetrovacieho tímu
Zdielať na

Prípad úmrtia Jozefa Chovanca: Belgicko súhlasí s prizvaním slovenského experta do vyšetrovacieho tímu

Archívna reportáž

BRUSEL/BRATISLAVA / V prípade vyšterovania smrti Jozefa Chovanca, ktorý zomrel v Belgicku, nastal posun. Belgická strana vyhovela požiadavke na prizvanie slovenského experta do expertného tímu.

"Prezidentka Zuzana Čaputová uvítala, že náš expert bol prizvaný na najbližšie stretnutie expertného kolégia," vyjadril sa hovorca Kancelárie prezidenta Martin Strižinec. 

Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla vraj správal násilne, prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla ilegálne. Na základe zistených informácií, personál lietala požiadal muža, aby z lietadla vystúpil. Tridsaťosemročný muž to ale rezolútne viackrát odmietol. Kapitán lietadla následne odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

​Až po dvoch rokoch, kedy sa na verejnosť dostal videozáznam z neprimeraného zásahu polície, začali miestne úrady konať. Počas zásahu mali na mužovi ležať dlhých 16 minút, počas toho sa smiali a ukazovali nacistické gestá. Jozef Chovanec následne zomrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy