Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko vyšle do Belgica experta na vyšetrenie Chovancovej smrti
Zdielať na

Slovensko vyšle do Belgica experta na vyšetrenie Chovancovej smrti

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová požiada Belgicko, aby bol v prípade úmrtia Jozefa Chovanca súčasťou vyšetrovacieho tímu aj slovenský expert. Prezidentka dnes vyhlásila, že považuje za veľmi znepokojujúce, že prípad nebol za taký dlhý čas riadne vyšetrený. Podľa Zuzany Čaputovej všetkým musí záležať na rýchlom a dôveryhodnom vyšetrení tohto prípadu. Hlava štátu vyjadrila sústrasť rodine Jozefa Chovanca a odsúdila všetky formy policajnej brutality voči akémukoľvek občanovi ktorejkoľvek krajiny.

"Po zverejnení záberov a po tom, čo som sa vôbec dozvedela o tomto prípade, som sa oň okamžite začala zaujímať. Napriek skutočnosti, že sa náš zastupiteľský úrad v Belgicku v tomto prípade od začiatku aktívne angažoval, je znepokojujúce, že prípad nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený," uviedla Čaputová.

Prezidentka preto rodine navrhla, aby sa súčasťou vyšetrovacieho tímu stal aj slovenský expert. "Som presvedčená, že tento krok môže pomôcť dôveryhodnosti vyšetrovania v očiach slovenskej aj belgickej verejnosti. Následne ako hlava štátu preto požiadam belgickú stranu, aby túto žiadosť pozostalých zohľadnili," uviedla hlava štátu.

Poslanci parlamentu prijali uznesenie k smrti Jozefa Chovanca 2. septembra. Žiadajú v ňom, aby slovenská vláda získala od belgickej vlády informácie z vyšetrovania a tie následne prezentovala národnej rade. Uznesenie tiež žiada vládu, aby s využitím všetkých diplomatických prostriedkov intervenovala u belgickej vlády za účelom vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti zasahujúcich policajtov. Vláda Slovenskej republiky vzala toto uznesenie na vedomie na svojom rokovaní 9. septembra.

Video, ktoré zverejnil flámsky denník vyvolal množstvo otázok. Viac informácií v archívnej reportáži:

Najčítanejšie správy