Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ferraty v Kremnici zdolajú len skúsení turisti, prvoradá je správna výstroj
Zdielať na

Ferraty v Kremnici zdolajú len skúsení turisti, prvoradá je správna výstroj

KREMNICA / Sú náročné a každé pošmyknutie na nich môže mať fatálne následky. Napriek tomu sú ferraty čím ďalej, tým viac obľúbeným cieľom turistov.

Ferrata je zaistená cesta v náročnom horskom teréne. Klasifikujú sa na päťdielnej stupnici. A je ľahká zaistená cesta, E je už označenie pre extrémne ťažkú cestu. Na Skalke len nedávno pribudla najťažšia ferrata vrámci Slovenska s označením F.

"Po tejto ceste prejde 5 ľudí zo sto, je pre ozaj skúsených lezcov, ktorí majú už niečo odlezené a majú predpoklady na to, aby to bezpečne prešli," uviedol Pavol Klobušník z Horskej záchrannej služby (HZS). 

Vo ferratových cestách na Skalke pomáhali horskí záchranári približne štrnásťkrát len za uplynulý mesiac. Turisti tu uviaznu z rôznych príčin, či kvôli nedostatočnej alebo nesprávnej výstroji. Podľa slov záchranárov je to často aj o precenení svojich schopností a neodhadnutí vlastných síl. Uviaznutie vo ferrate je životu nebezpečné.

"Akonáhle tam turisti odvisnú, dochádza k traume z visu. Môže nastať po 15 minútach, nedokrvujú sa končatiny a môže nastať až smrť," povedal Klobušník.

Záchranári sú na prácu v teréne vyškolení a každoročne prechádzajú previerkami. Takzvaných laických záchranárov, ktorí chcú v dobrej vôli pomôcť uviaznutým turistom na ferratách, vyzývajú k opatrnosti.

"Apelujem na ľudí, ktorí sa tvária ako záchrancovia, aby zvážili čo robia a radšej počkali na HZS aj keď to nie je hneď. A aby neodborným zásahom neohrozili týchto ľudí," vyzval ľudí člen HZS.

Či už sa vyberiete na ferratu doma alebo v zahraničí, myslite na svoju bezpečnosť. "My odporúčame v prípade, že človek lezie na ferraty D,E,F používať celotelové úväzy, aby sme sa vyhli traume z visu," zdôraznil Klobušník.

Ferraty na Skalke naberajú na obľube a návštevnosť na nich stúpa, štáb televízie JOJ počas nakrúcania stretol okrem Slovákov aj Poliakov, či českých turistov.

Nakoľko na Skalke si už ferraty vzali svoju obeť práve v dôsledku nesprávne uchopenej výstroje, pri horskej ceste s označením F záchranári k obvyklej výstroji odporúčajú tiež krátku odsedávaciu slučku. Slúži na oddych a je kratšia ako istenie, preto sa vďaka nej viete ľahšie pritiahnuť k lanu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy