Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Nezodpovedný turista liezol po skalách v Tatrách so psom. Ten mal krvavé labky
Zdielať na

VIDEO: Nezodpovedný turista liezol po skalách v Tatrách so psom. Ten mal krvavé labky

VYSOKÉ TATRY / O poriadny rozruch v severnej časti Tatier sa postaral istý Slovák, ktorý sa vybral na túru so psom. Namieril si to na jeden z najnáročnejších štítov a na reťaziach ho spozorovali miestni strážcovia. Podľa nich mal pes poranené labky a tak majiteľovi nariadili, aby s ním zišiel dole. Pokute sa snažil vyhnúť tvrdením, že je príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Zábery, ktoré nakrútila dobrovoľníčka na Orlej Perči pobúria mnohých. Turista sa snažil so psom zdolať jeden z najnáročnejších vrcholov poľskej strany Tatier. U našich severných susedov je pritom turistika so psom zakázaná. "Naši dobrovoľníci si všimli muža, ktorý nie vhodným spôsobom išiel so psom vo veľmi náročnom teréne. Prikázali mu preto zostup, pričom nás vysielačkou informovali o celej situácii," uviedol strážca Tatranského národného parku Grzegorz Lorek.


Podľa poľských ochranárov mal psík poranené všetky štyri labky a ani spôsob, ktorýmho turista niesol dole nebol v poriadku. "Naozaj mu ubližujete, ten pes sa psychicky aj fyzicky trápi," popisuje strážca na videu.

Tatranskí strážcovia priamo na mieste legitimovali. Ukázalo sa, že ide o Slováka, ktorý vraj o zákaze nevedel."Keď zišiel dole, naši pracovníci ho legitimovali a vykonali voči mužovi služobný zákrok. Zároveň bol priamo na mieste skontrolovaný aj zdravotný stav psa. Muž sám pritom uviedol, že je príslušníkom väzenského zboru na Slovensku," pokračuje Lorek.


"Psa by som do Tatier nebral už minimálne z pohľadu toho, že mu ničím kĺby, v zimnom období takisto aj zrak, lebo sa odráža slnko od snehu a spôsobuje mu slepotu," upozorňuje Jozef Hybler zo Štátnych lesov TANAP-u.

U nás na Slovensku zatiaľ so psom na vysokohorskú turistiku ísť môžete. Ochranári však avizujú, že sa chystajú zmeny."Návštevník môže navštíviť Tatranský národný park so psíkom, je však povinný v piatom stupni ochrany mať ho na vôdzke," informoval riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko.


"Pes takisto pri tej prechádzke vypúšťa rôzne exkrementy, ktoré sú plné pásomníc a zárodkov, takže pokiaľ psa majiteľ pravidelne neodčervuje tak aj zanáša toto vysoko cenné prostredie nepôvodnými parazitmi," dodáva Hybler.

"V novele návštevného poriadku TANAP-u budú vyčlenené zóny, kde návštevník môže mať psíka a budú zóny, kde to bude zakázané," uzavrel riaditeľ Majko.

Tatranská Zoo bez turistov? Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy