Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Remdesivir budeme aj nakupovať. Koľko dávok potrebuje jeden pacient?
Zdielať na

Remdesivir budeme aj nakupovať. Koľko dávok potrebuje jeden pacient?

O lieku remdesivir sme počuli prvýkrát v marci, keď sa po jeho aplikácii zlepšil stav pražského taxikára. Používa sa aj u nás a aktuálne zásoby nám podľa ministra zdravotníctva nateraz stačia. Zisťovali sme, koľko dávok potrebuje jeden pacient a či sa Slovensko snaží liek ešte dokúpiť.

"No remdesivir je jediný liek, ktorý sa teda môže podávať v štádiu klinického testovania, avšak má určitý efekt, pokiaľ sa podá dostatočne včas," vraví minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

"Máme remdesivir, vďaka ktorému vieme dnes zachrániť približne o 30 percent viac pacientov než tomu bolo v marci," pridal sa Peter Sabaka z Kliniky infektológie a geografickej medicíny LF UK. 

Ministerstvo tiež poukazuje na štatistiky, ktoré hovoria o skrátení doby hospitalizácie, no neukázala zníženie úmrtnosti. Tento liek sa dostal do povedomia vďaka prípadu pražského taxikára, ktorý prišiel do nemocnice vo veľmi vážnom stave. Nakoniec u neho zabral remdesivir a po 50. dňoch strávených v nemocnici ho prepustili.

V košickej nemocnici ležia traja pacienti s potvrdenou nákazou Covid-19, ktorým zároveň podávajú aj nový liek. Podľa odborníkov sa ich stav zlepšil a vďaka tomu sa vyhli umelej pľúcnej ventilácii. "Majú ťažký zápal pľúc s potrebou kyslíkovej terapie," vraví Pavol Jarčuška prezident Slovenskej spoločnosti infektológov. Podľa neho treba liek nasadiť v správny čas. "My sa ho snažíme nasadiť čo najskôr, skôr ako je pacient ventilovaný," vysvetľuje Jarčuška. 

Liek, ktorý bol pôvodne určený proti ebole podávajú pacientom podľa závažnosti. "Jeden pacient potrebuje 6 ampúl lieku, ak je na tom horšie a je na pľúcnej ventilácii, tak až 12 ampúl remdesiviru. Jeho dostupnosť na trhu je pomerne malá a podľa mojich posledných informácií máme cez 160 ampúl," povedal Sabaka. 

Minister to nepotvrdil ani neodpovedal, koľkými dávkami aktuálne disponujeme, len povedal, že ho máme dosť. Európska únia ho prideľuje v mesačných intervaloch a v októbri sa liek pokúsime aj nakúpiť.

Lekári pripomínajú, že to, aká silná bude druhá vlna, závisí aj od našej disciplíny, aj dodržiavania zásady ror, teda ruky, odstup, rúška. Tie lekár odporúča nosiť aj vonku, ak nedodržiavame 2 metrový odstup.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy