Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horskí záchranári varujú cyklistov v Tatrách. Terén môže byť zradný
Zdielať na

Horskí záchranári varujú cyklistov v Tatrách. Terén môže byť zradný

VYSOKÉ TATRY / V priebehu pár dní sa na ceste zo Sliezskeho domu vážne zranili štyria cyklisti. Príčinou ich pádov bola pravdepodobne veľká rýchlosť a nepozornosť. Horskí záchranári upozorňujú na zradnosť terénu.

V jednom prípade sa musel lekár spustiť priamo z vrtuľníka k zranenému cyklistovi. Tomu zatiaľ poskytovali prvú pomoc okoloidúci. Jeho stav bol veľmi vážny. "Pri prílete vrtuľníka a pri  príchode lekára bol zranený vo veľmi vážnom stave. Mal poruchu vedomia, viaceré poranenia hlavy a tváre a viacerých končatín. Bolo nutné ho napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu a transportovať do nemocnice," informovala hovorkyňa VZZS ATE Poprad Zuzana Turočeková. 

Spomínaný muž ale nebol jediný. V priebehu pár dní spadlo z bicykla pri ceste zo Sliezskeho domu až štyria cyklisti a vážne sa zranili. "Tak asi tá zodpovednosť tých cyklistov, že sa spúšťajú rýchlejšie ako by mali a nemajú to až tak pod kontrolou," informuje náčelník HZS Miroslav Živčák. 

Pre cyklistov je cesta na Sliezsky dom veľmi obľúbenou trasou. No nejde o hladký cyklistický terén. "Sú tam tie výmole, sú tam tie odvodňovacie kanály, v zákrutách je štrk a kamienky, takže tú jazdu treba prispôsobiť terénu tak, aby sme bezpečne zišli dole," dodáva Živčák. Zabúdať netreba ani na prilbu, ktorú by hlavne pri ceste dole mali mať na hlave všetci cyklisti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy