Skoro jasno
15°
Bratislava
V Šali trápi ľudí premnožený nepríjemný hmyz. Dostáva sa do bytov v stovkách
Zdielať na

V Šali trápi ľudí premnožený nepríjemný hmyz. Dostáva sa do bytov v stovkách

ŠAĽA / Doposiaľ sa s nimi vraj nestretli ani tí skôr narodení. Malé bzdochy, ktoré zväčša na sídliskách lezú do bytov v stovkách. Ľudia z nich šalejú, odborník radí, že ich treba pretrpieť. Zapáchajú iba keď ich rozpučíte. Dôvodom ich premnoženia môže byť ochorenie briez.

Kým v jednom paneláku sa ich nevedia zbaviť už tretí týždeň, vo vedľajšom, alebo v rodinných domoch o nich dodnes nechyrujú. Jedince zo skupiny bzdôch – na pohľad menšia mucha. Obťažujú ľudí svojou prítomnosťou. A tí žiadajú mesto, aby s nimi niečo robilo. "Je to nepríjemné mať tie chrobáky v byte, mali ich na parapetách, na bokoch fasád domov, na stromoch, jednoducho boja sa," povedal primátor Šale Jozef Belický. "Aj do okien, do tých drážok, všade sa dostávajú, je to nepríjemné. Malý čierny, smradľavý chrobák ..ukrutne veľa – 500 kusov.  Lieta to, obťažuje nás to, do tváre, na vlasy, na telo, úplne nepríjemné," okomentovali miestni obyvatelia.



V Šali pribúdajú oznámenia o ich výskyte. Na meste riešili situáciu s entomológom, aj pracovníkmi kontrolného a skúšobného poľnohospodárskeho ústavu. Tí sa ich chystajú preskúmať.  "Máme stanovisko entomológa tvrdí, že ony sú neškodné, že neprenášajú choroby, neobťažujú ľudí, neštípu, nehryzú a že to treba len pretrpieť," dodáva primátor."Jedine keď ste ich mechanicky rozmliaždili, tak zapáchali, stretli sme sa s tým na brezách, na smrekoch, na lipách, na tráve," konštatuje pracovníčka mestského úradu Gabriela Braníková.

Ich výskyt je lokálny, mesto zatiaľ o postreku neuvažuje, kým nebude zrejmé, čo je proti nim účinné. "Aj preto, lebo pred rokom sme tu mali veľkú diskusiu pri postreku komárov, či áno, či nie a zastávame teóriu, že keď to nie je nevyhnutné, tak to takouto agresívnou metódou riešiť nebudeme," myslí si šéf radnice.


Odpílenie najviac napadnutých konárov zatiaľ efekt nemá. Podvečerná búrka ich väčšinu zmyla, ale stromy, ktoré sú kryté panelákmi sú ešte aj dnes hostiteľom "Na tých istých miestach, keď to teraz potrasieme, tak, žiadny chrobák nám nespadne, predtým, ste boli zasypaná čiernymi malými chrobáčikmi," vyjadrila sa Braníková.


Rovnakú situáciu riešia aj v Nitre. "Okamžite sme reagovali na podnety ľudí, neodkladali sme to. V podstate sme striekali trikrát, toto budeme už štvrtýkrát,"  povedala pracovníčka odboru životného prostredia mestského úradu Ľudmila Šterdasová. Certifikovaná firma, ktorá ich ničí v Nitre, skúša už ďalší prípravok, aby bol účinnejší. V Šali čakajú na vyjadrenie odborníkov.

"Teraz keby sme postrekovali, tak nemáme istotu, či by zabral bežný insekticíd," uzatvára Braníková.

Toto leto sú komáre naozaj premnožené. Môžu však prenášať aj rôzne choroby. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy