Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dva mesiace od zásahu v NASES: Žiadne reakcie a strohé vyjadrenia
Zdielať na

Dva mesiace od zásahu v NASES: Žiadne reakcie a strohé vyjadrenia

BRATISLAVA / Mala to byť IT kauza desaťročia, či dokonca slovenský Watergate. Prešli však presne dva mesiace od zásahu v štátnej agentúre NASES a kauza akoby sa vyparila. Navyše informácie o kauze, s ktorými sa pred časom kompetentní predháňali, sú dnes oklieštené len na strohé - nevyjadrujeme sa.

10. júna takto zasahovali polcajti z NAKA v inej národnej agentúre. V tej, ktorá pre štát zabezpečuje sieťové a elektronické služby. Existovali totiž podozrenia že niekto začal vládnu sieť Govnet odpočúvať. Policajti v tejto súvislosti zadržali a neskôr bez obvinenia prepustili 4. vtedajších zamestnancov. Z vládnej siete Govnet odstrihli a odniesli pre verejnosť záhadné zariadenia, ktoré boli na komunikačných uzloch nainštalované.

Pochybnosti o opodstatnení celej razie spustil riaditeľ spravodajskej služby. Podľa ktorého mohlo v prípade montáže doplnkových zariadení ísť o závažné porušenie bezpečnosti - ale aj nemuselo.

"Ak plnili úlohu tú, na ktorú boli oficiálne schválené, tak si myslím, že toto celé je len búrka v pohári vody," povedal riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Šéf SIS mal týmito slovami na mysli politikov, ktorí sa už v tom čase predháňali výrokmi o megakauzách, či škandáloch. Veronika Remišová ho označovala za obrovský škandál a premiér Igor Matovič ako "slovenský Watergate".

Zo strany opozície ale prišlo obvinenie z prehnanej aktivity šéfky Úradu pre informatizáciu s tým, že nešlo odpočúvacie, ale dodatočná ochrana siete Govnet. Nainštalovaná v utajenom režime. Podali trestné oznámenia.
"Je to Remišová gate," vyhlásil expremiér Pellegrini.


K celej kauze vo svojom rozhovore navyše otvorene vyjadril Ján Kotrady. Jeden zo zadržaných zamestnancov. Od začiatku tvrdil, že zásah polície v NASESe bol neprofesionálny a extrémne prehnaný. Ani s odstupom dvoch mesiacov však svoj názor nezmenil. Po prvom zadržaní a následnom prepustení už v kauze vypočúvaný viac nebol. Polícia ma nijako nekontaktovala, ani nám neposkytla žiadne ďalšie informácie. Ani neprebehlo žiadne ďalšie vyťažovanie.

Polícia u dnes už bývalého zamestnanca NASESu zhabala aj jeho súkromný počítač, či mobil. Odvtedy ich nevidel. Veci do dnešného dňa neboli vrátené. Aj keď som o to políciu písomne žiadal. Podľa môjho názoru nemajú dôvod na to, aby tieto veci naďalej zadržiavali, pretože sa v týchto veciach nachádzať niečo, čo by mohlo tomuto prípadu nejako pomôcť.

Televízia JOJ dnes adresovala otázky samotnej štátnej agentúre NASES a Ministerstvu obrany v súvislosti s okolnosťami a odôvodnením razie, ako aj aktuálnym zabezpečením vládnej siete Govnet. Nikto však nereagoval. Samotnú kauzu dnes už nedozoruje prokurátor Juraj Novocký, ktorý pracoval aj na kauze Kuciak, keďže zmenil svoje pracovné zaradenie. Špeciálna prokuratúra však ďalej informácie o prípade tiež neposkytuje.
"Informácie o priebehu, či výsledku tohto trestného konania budú verejnosti poskytnuté len vtedy, keď to situácia dovolí," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Pozrite si archívnu reportáž Samuela Migaľa zo zásahu polície v NASES:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy