Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zdravotníci chcú vedieť kedy a podľa akého kľúča budú rozdelené odmeny za prvý vlnu pandémie
Zdielať na

Zdravotníci chcú vedieť kedy a podľa akého kľúča budú rozdelené odmeny za prvý vlnu pandémie

BRATISLAVA / Zdravotníci nechcú na finančné odmeňovanie za zvládnutie prvej vlny pandémie čakať týždne. Zároveň by chceli poznať kľúč, podľa ktorého majú byť odmeny rozdelené. Rovnako prioritne by mal podľa nich minister riešiť aj súčasné odmeňovanie v nemocniciach. Lekári aj sestry sú totiž nútení ísť do domácej karantény a vtedy platovo klesnú, a to nie vlastným pričinením.

Minister na otázku, kto zo zdravotníkov a v akej výške bude odmenený odpovedal, že je už rozhodnuté po dohode so stavovskými organizáciami, ale stavovské organizácie o ničom nevedia. "Ja môžem povedať, že zatiaľ nás minister ani nikto z MZ SR neoslovil," tvrdí Marián Kollár zo Slovenskej lekárskej komory. 

"Stále čakáme na ten kľúč, ktorý povie MZ SR, akým spôsobom bude distribuovať finančné odmeny, bohužiaľ už je druhá vlna a ešte sme nedostali odmeny ani za prvú vlnu, čo je smutné," potvrdil tiež prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šoth. 

"Ja som povedal, že to bolo dohodnuté vopred so stavovskými organizáciami a suma bude od 300 do 500 eur," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Ministerstvo zdravotníctva SR so Zväzom ambulantných poskytovateľov ako najväčšou organizáciou ambulantných lekárov, ktorá zastupuje všetky odbornosti vôbec nekomunikuje ohľadom odmeňovania lekárov v 1. prvej línii počas pandémie COVID-19, ale žiaľ, ani k inej problematike," uviedol zväz v stanovisku. 

Nemocnice sa na dennom poriadku a to na všetkých oddeleniach pri kontakte s pacientmi stretávajú s podozrením či následne pozitívne testovaným pacientom . Vedenie im nariadi domácu izoláciu a otestovanie,no ich platové ohodnotenie je razom nižšie. "Uvítali by sme lepšie pracovné podmienky, keď sestra ide do karantény, tak nemusí mať spolu s manželom 25 percent príjmu," poukazuje predseda LOZ Peter Visolajský. 

"Vyplácanie 100% PN v súčasnosti platná legislatíva neumožňuje. Lekárom, sestrám či inému zdravotníckemu personálu od 1. dňa nariadenej izolácie (ako ostatným poistencom) vypláca sociálna poisťovňa 55% z denného vymeriavacieho základu, čo je cca 70% ich čistej mzdy. Ak sa však u zdravotníckeho personálu v izolácii potvrdí COVID-19 a preukáže sa, že ochoreli pri výkone svojej profesie, bude im vyplácaný aj úrazový príplatok (COVID-19 je od 13.5.2020 klasifikovaný ako choroba z povolania)," vysvetlila hovorkyňa ministerstva práce Michaela Slivková Kirňáková. 

"Policajti a hasiči nemajú v izolačnom opatrení akúsi výnimku v plate pracovníkov prvej línie, ale na základe zákona č. 328/2002 o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov majú nárok na plný plat v čase dočasnej neschopnosti," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Ja chcem poprosiť všetky nemocnice, hlavne štátne, že ak zostanú zamestnanci doma, lebo ich výkon práce si to vyžaduje, aby ich odmeňovali ako im patrí a tí, čo stratili príjem, tak aspoň im to tým odmenami teraz vynahradíme," dodal Krajčí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy