Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister školstva verí v dostatok miest v škôlkach. ZMOS vraví o nereálnom probléme
Zdielať na

Minister školstva verí v dostatok miest v škôlkach. ZMOS vraví o nereálnom probléme

BRATISLAVA / Po nástupe nového ministra školstva to vyzeralo tak, že novela zákona o povinnej predškolskej výchove päťročných detí sa bude odkladať. Dôvodom mali byť najmä nedostatočné kapacity materských škôl. Združenie miest a obcí Slovenska poukazuje na to, že chýbajú peniaze i čas na rýchle dobudovanie chýbajúcich škôlok a ich kapacít. Situáciu ešte viac zhoršila koronakríza. Minister školstva otvoril prvú univerzitnú materskú školu v Bratislave, aby podporil podobné projekty. Pri tej príležitosti vyhlásil, že novelu odkladať nebude a do septembra 2021 sa všetko vyrieši.

Situácia s nedostatkom voľných miest pre deti v materských školách viac-menej pretrváva. "Samospráva Starého mesta umiestnila všetkých, ktoré sú staromestské, ale problém je, že SM má množstvo žiadostí z iných MČ," uviedla hovorkyňa Zuzana Aufrichtová.


V iných mestách, najmä na východe Slovenska, majú problém škôlky naplniť. Napriek tomu celkovo kapacity chýbajú na to, aby v septembri budúceho roku mohli 5-ročné deti povinne nastúpiť predškolskú dochádzku. "ZMOS dolhodobo upozorňuje na to, že stihnúť povinnú materskú škôlku pre deti od 5 rokov je pre rok 2021 nereálny problém," povedal riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Michal Kaliňák.


Z analýzy Inštitútu vzdelávacej politiky z jari tohto roku vyplýva, že v škôlkach bude v danom roku chýbať 1 500 miest. ZMOS poukazuje na nedostatok peňazí. "Tento problém sa znásobil ešte aj príchodom koronakrízy a ekonomickej krízy," dodáva Kaliňák.


Minister školstva, však čoraz viac verí, že novelu o povinnej predškolskej dochádzke odkladať nebude potrebné. "Máme pripravených niekoľko krokov smerom k samospráve a, alebo ministerstvu financií, aby sme dokázali uplatniť novelu," informoval minister Branislav Gröhling.Povedal to v rámci rozhovoru pri príležitosti otvorenia prvej univerzitnej škôlky. Výnimočnosťou tejto materskej škôlky je to, že je univerzitná a že ju budú navštevovať deti zamestnancov STU. "Výnimočný je tým, že ju zriadila univerzita STU a pre svojich zamestnancov prevažne doktorandov, ktoré majú prednostné právo umiestňovať," povedala riaditeľka materskej školy Monika Khúlová.


No a pokiaľ by nastala situácia, že v škôlke zostanú voľné miesta, ponúknu ich verejnosti. Univerzita takto pomohla svojim zamestnancom. "Pred 3 rokmi Akademický senát schválil tento zámer, našli sme financie, zhruba 150 tisíc eur, aby sme zrekonštruovali škôlku," uviedol Miroslav Fikar z STU.


Oveľa ťažšie ako peniaze, však boli tzv. papierové záležitosti a to vníma aj ZMOS ako kardinálny problém. Minister však dáva za príklad STU a ostatné univerzity vyzýva, aby ju nasledovali. "Budeme iniciovať na stretnutí rektorov, aby takéto projekty vznikali," uzavrel minister školstva.

Deti sa vrátili späť do školských ľavíc po pol roku. Návrat však nemusí byť jednoduchý. Ako deťom pomôcť s adaptáciou sme sa porozprávali s odborníčkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy