Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kultúra dostáva ďalšiu ranu, prichádzajú nové obmedzujúce opatrenia
Zdielať na

Kultúra dostáva ďalšiu ranu, prichádzajú nové obmedzujúce opatrenia

BRATISLAVA / Na základe rozhodnutia hygienikov sa v Bratislavskom kraji sprísňujú koronaopatrenia. Už od pondelka musia v Bratislave a okolí pristúpiť k výrazným obmedzenia pri verejných podujatiach a akýchkoľvek zhromaždeniach. Kultúrnych, športových, ale aj spoločenských. Ministerka Milanová s týmto rozhodnutím nesúhlasí a pracovníkom v kultúre sľubuje kompenzácie.

Pre kultúru a športové aktivity v bratislavskom kraji sa situácia od pondelka rozhodne zhorší. V Bratislave a okolí ako v najzasiahnutejšom regióne sa päťnásobne znižuje kapacita na podujatia. V exteriéri na sto ľudí, v interiéri na 50. V hlavnom meste to znamená ďalšie obmedzenie už aj tak skresaného kultúrneho programu.

"Už predtým sme ale rátali s tým, že situácia môže priniesť obmedzenia a viaceré z našich podujatí sa snažíme preniesť do online priestoru," povedala hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Týka sa to aj divadiel, Slovenské národné divadlo ešte stále dúfa, že sa dohodnú s hlavným hygienikom na výnimke.

"Tých 50 miest je tak málo v našich veľkých sálach, opera má 900 miest, premiéra Aidy na javisku 200 účinkujúcich," vysvetľuje generálny riaditeľ SND Peter Kováč.

Divadlo Aréna sa rozhodnutia riaditeľa Juraja Kukuru rozhodlo rešpektujúc všetky pokyny naďalej hrať.

Ministerka Milanová hovorí: "Nesúhlasíme s tým, aby všetky hromadné podujatia boli brané v jednom balíku. Tie sedavé podujatia ako sú divadlá, či už balet, opera, činohra, alebo koncerty vážnej hudby, keď sa dodržia všetky tie epidemiologické opatrenia, tak nie sú rizikovými."

Opatrenia sa týkajú aj klubovej scény, navyše podniky musia mať po 23. hodine zavreté.

"Všetky nadchádzajúce kultúrne podujatia sme zrušili a funguje ako normálny bar. Toto nariadenie zníži naše finančné príjmy na úplne minimum," hovorí Miroslav Hargaš z klubu Fuga.

"To, že tie kompenzácie dostanú, to je samozrejmosť. Pracuje sa na tom, že akým spôsobom budú potom prerozdeľované," sľubuje ministerka Milanová.

So sprísnenými opatrenia musia opätovne rátať seniori v sociálnych zariadeniach.

"Sú napríklad zakázané návštevy v interiéroch, ale aj zhromažďovanie sa klientov na hromadných podujatiach," hovorí Lucia Forman, hovorkyňa BSK.

Výnimku majú svadby, avšak povolená kapacita klesne len na 30 ľudí. Online petíciu proti tomuto obmedzeniu podpísalo už vyše 15 tisíc ľudí.

"Svadby sa plánujú niekoľko mesiacov, stoja veľa financií, nehovoriac o tom, koľko úsilia je do prípravy vkladanej. Pri zrušení alebo presunutí svadieb môžeme všetci prísť o už dávno vyplatené zálohy, ktoré sa pohybujú v stovkách eur," hovorí nevesta Klaudia. 

A môže to byť ešte prísnejšie. Hygienici zatiaľ len neodporúčajú rodinné oslavy a ďalšie akcie v podnikoch. No je pravdepodobne čoskoro zakážu všetky akcie, čo nepoteší študentov.

Minister zdravotníctva Krajčí varuje: "Tento rok to vyzerá, že je to bez stužkovej."

Popasovať sa s pravidlami bude musieť aj šport. Hlavu v smútku majú najmä profesionálne kluby, ktoré tvrdia, že ďalšie skresanie povolenej kapacity na 50 v rizikových regiónoch je pre ne likvidačné.

O tom, či sprísnené opatrenia, ktoré navrhuje pandemická komisia, budú platiť v celej krajine, bude v pondelok na Úrade vlády rozhodovať ústredný krízový štáb.

V sektore kultúry pracuje odhadom okolo 200 tisíc ľudí, ktorí varujú pred nezvratným poškodením slovenskej kultúry:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy