Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulíkov plán na rozvoj hospodárstva: Strategický priemyselný park pre megainvestora
Zdielať na

Sulíkov plán na rozvoj hospodárstva: Strategický priemyselný park pre megainvestora

BRATISLAVA / Slovensko spraví podľa ministra hospodárstva všetko pre to, aby bolo pripravené pre veľkého investora. To zahŕňa aj prípravu priemyselných parkov. Aktuálne majú spoločnosti MH Invest vytipovaných 5 lokalít, z toho 4 na východnom a jednu na južnom Slovensku. Podľa šéfa MH Invest aktuálne v spločnostiach hlavne upratujú a podarilo sa im ušetriť nemálo peňazí aj úpravou starých zmlúv. To sa týka aj právnych služieb, kde zmenili advokátsku kanceláriu.

Ministerstvo hospodárstva SR chce v najbližších rokoch pripraviť najmenej jeden strategický priemyselný park, aby v prípade záujmu megainvestora vedelo byť Slovensko konkurencieschopné. Ako ďalej na tlačovej besede spolu so zástupcami spoločností MH Invest a MH Invest II zdôraznil minister hospodárstva Richard Sulík, ak totiž nejaký veľký investor prejaví záujem investovať vo východnej Európe, očakáva okrem kvalifikovanej pracovnej sily a dobrého podnikateľského prostredia aj rýchlosť procesov. "Čas hrá veľkú rolu," skonštatoval minister.

Podľa jeho slov robia všetko preto, aby malo Slovensko lepšie šance v súťaži o investorov. Aktuálne má rezort vytipovaných päť lokalít, štyri na východnom a jednu na strednom Slovensku. Medzi inými ide o lokality v okolí obce Haniska či Valaliky. Aktuálne podľa kompetentných veľa závisí aj od postoja samospráv a samotných občanov. "V zásade je to tak, ze samospráva musí byť nápomocná a musí jednoznačne chcieť," povedal minister s tým, že určite nepôjdu proti záujmom obyvateľov a napríklad vyvlastňovať. "Ak nebudú chcieť v jednej obci, pôjdeme do druhej," povedal.

Podľa ministra sa aj v prípade spoločností MH Invest a MH Invest II, ktoré majú na Slovensku na starosti priemyselné parky, snažia o znižovanie nákladov. Napríklad v prípade prvej spoločnosti by mohla byť medziročná úspora nákladov na úrovni štvrť milióna eur. MH Invest II zase ušetrí zlúčením so spoločnosťou InvEast SK, ktorá vznikla na prípravu a vybudovanie strategického parku Haniska.

Téme sa venuje naša reportérka Lucia Stráňavová. Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy