Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prepáčte, odkázal premiér Matovič počas pietnej spomienky na obete holokaustu
Zdielať na

Prepáčte, odkázal premiér Matovič počas pietnej spomienky na obete holokaustu

BRATISLAVA / Slovensko si 9. septembra pripomína "Deň obetí holokaustu a rasového násilia". V tento deň v roku 1941 vtedajšia vládna moc prijala Židovský kódex, ktorý židovské obyvateľstvo zbavil akýchkoľvek práv. Občianskych, ľudských aj majetkových. Išlo ešte o tvrdšie opatrenia ako v Nemecku. O pol roka na to sa prikročilo k deportáciám židovských občanov do vyhladzovacích táborov. V Seredi, odkiaľ z tamojšieho tábora vyviezli na smrť 16 tisíc slovenských židov, si v utorok čierny deň našej histórie pripomenuli pietnou spomienkou.

"Holokaust sa nezačal plynovými komorami a koncentračnými tábormi, ale slovami ponižujúcimi ľudskú dôstojnosť. Tieto udalosti sú vážnym varovaním, kam môže rétorika živená rasizmom a nenávisťou vyústiť," povedala Soňa Goldenbergová narodená v koncentračnom tábore v Seredi.

Pietneho aktu v parku v Seredi sa zúčastnili aj príbuzní preživších. Namiesto kvetov, či vencov, pokladali pred pamätník obetiam holokaustu kamienky.

"Kameň je ako znak večnosti, kvet vám zapadne zvädne, ale ten kameň tam ostane naveky," vysvetlil predseda židovskej náboženskej obce v Galante Vojtech Fahn. Holokaust nebol len tragédiou pre desiatky tisíc slovenských židov, ale aj ľudskou tragédiou pre samotné Slovensko, ktorého značná časť obyvateľstva kolaborovala s nacistami.

Premiér Igor Matovič pripomenul, že za vyvážanie našich občanov sme platili nacistom ešte aj po 500 ríšskych mariek a mnoho ľudí uprednostnilo zdanlivý mier na našom území a zakrývalo si oči pred krutou pravdou.

"Snažili sme sa vsugerovať si, že vlastne idú za lepším životom, hoci naši predkovia najmä ľudia, ktorí ich viedli, veľmi dobre vedeli, že idú nie za životom ale za smrťou. Je to hanba, ktorá na nás zostane, našou úlohou je si pripomínať, poučiť sa dovoľte aj z tohto miesta povedať - prepáčte," povedal premiér.

"Deliacia čiara išla často naprieč rodinami, neraz otec kolaboroval s režimom, dospelý syn ukrýval prenasledovaných či naopak," myslí si Richard Duda, predseda ústredného zväzu židovských náboženských obcí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy