Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V jadrovej elektrárni Mochovce aj v Bratislave zasahovala NAKA
Zdielať na

V jadrovej elektrárni Mochovce aj v Bratislave zasahovala NAKA

Archívna reportáž

Tím Elektro zasahoval v jadrovej elektrárni Mochovcer aj v marci. Pozrite si archívnu reportáž.

MOCHOVCE /  Na viacerých miestach v areáli Jadrovej elektrárne Mochovce a v Bratislave zasahuje NAKA. Ide o akciu špecializovaného tímu Elektro s krycím názvom „Požiar“. Za všetkým je nákup protipožiarnych systémov.

Špecializovaný tým elektro vtrhol do atómovej elektrárne v Mochovciach na dostavbu 3 a 4 bloku. Momentálne tu zaisťujú dôkazy. Podľa zamestnancov po areáli sa pohybovali desiatky policajtov, ale taktiež aj v administratívnych budovách. V najstráženejšom objekte strávili niekoľko hodín. Zaujímali sa o rôzne dokumenty, ako aj dáta

NAKA od rána zasahovala aj v Slovenské elektrárne v Bratislave. "Slovenské elektrárne poskytujú policajným orgánom plnú súčinnosť v záujme vyšetrenia všetkých podozrení," vyjadrila sa Oľga Baková, hovorkyňa SE. 

Akcia, s krycím názvom "požiar" sa podľa polície týka systémov protipožiarnej signalizácie, komponentov a zariadení. Cena za tieto veci sa až neuveriteľne zvyšovala oproti pôvodnej zmluve viacerými dodatkami. Zvýšená mala byť až o 600 percent. "Z dohodnutej maximálnej ceny diela 3,9 milióna eur na súčasných takmer 25 miliónov," povedal hovorca PPZ Michal Slivka. 

Vyšetrovatelia budú spolu so znalcami teraz podrobne skúmať zmluvy a začali už aj trestné stíhanie. "Obzvlášť závažného zločinu podvodu a porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku," dodal Slivka. 

​Policajti z NAKA nezasahovali v atómovej elektrárni iba dnes. Boli tu už niekoľko krát aj v minulosti. V novembri minulého roka počas razie skončili v rukách polície manažér a konateľ firmy jedného z dodávateľov. V marci prehľadávali ďalšie spoločnosti. Externé firmy sú podozrivé z toho, že použili počas výstavby úplne iné materiály, za aké slovenské elektrárne zaplatili. V skutočnosti boli zrejme lacnejšie a nižšej kvality.

facebook polícia SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy