Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípady v školách pribúdajú, no minister zostáva pokojný. V akej farbe semaforu je vaša škola na internete ale nenájdete
Zdielať na

Prípady v školách pribúdajú, no minister zostáva pokojný. V akej farbe semaforu je vaša škola na internete ale nenájdete

BRATISLAVA / Na Slovensku pomaly pribúdajú školy, kde museli pre koronavírus prijať karanténne opatrenia. Minister školstva však ostáva pokojný. O plošnom zatváraní škôl sa zatiaľ neuvažuje. V niektorých okresoch však vyučovací proces ešte ani poriadne nezačal a školy sa už museli znovu zatvoriť.

Situácia sa v Starej Ľubovni skomplikovala v priebehu pár dní. Krvné testy všetkých staroľubovnianskych pedagógov boli negatívne, a tak začali učiť. Po pár dňoch sa niektorí necítili dobre a po pozitívnych PCR testoch sa začali zatvárať školy. "Zatvorili sme dve základné školy, jednu umeleckú a jednu špeciálnu školu," informoval Ľuboš Tomko, primátor Starej Ľubovne. 

Napríklad v najväčšej mestskej škole boli pozitívne testovaní dvaja učitelia, tam aj chceli, aby prvý stupeň fungoval bez obmedzení, ale prakticky to nebolo možné. "Veľa pedagógov je vylúčených z vyučovacieho procesu, takže nevieme zabezpečiť vzdelávanie," informovala Alžbeta Chamillová, riaditeľka ZŠ Komenského Stará Ľubovňa.  Rodičia reagujú rôzne, jedny so zatvoreným škôl súhlasia druhí toto rozhodnutie nechápu.

Koronavírus sa potvrdil aj u žiakov Základnej školy na Mládežníckej ulici v Púchove. Deti ale nemali žiadne príznaky, napriek tomu sú ale v karanténe. 
Nakazení sú dvaja školáci. Sú to súrodenci – sestra a brat. "Zatvorené sú dve triedy," povedala riaditeľka školy Andrea Kurtinová. 

Otec bol pozitívne testovaný. A následne teda testy absolvovala celá rodina. Pričom sa nebezpečné ochorenie preukázalo aj u ich mamy. Síce je pedagogičkou na tejto škole, ale od začiatku tohto školského roka ešte neučila. 

Semafor pre škôlky a školy v Bratislave

Bratislavský Ružinov je v podstate štvrtým najväčším mestom. Má 7000 škôlkarov a školákov. Po víkende tu pribudli 4 oranžové školy.  "Najhorúcejšia je situácia na materskej škole na Haburskej ulici, ktorá je do konca tohto týždňa uzatvorená, pretože sa tam ešte počas prázdninovej dochádzky objavilo dieťa, ktoré bolo pozitívne testované," informoval starosta Ružinova Martin Chren.  Od neho sa nakazili dve deti, ktoré sú dnes už prvákmi na školách.Jeden pozitívny prípad pre školu znamená oranžovú farbu na pomyselnom semafore. "Škola sa ešte nezatvára ani trieda, ale zavádzajú sa tam zvýšené bezpečnostné opatrenia," ozrejmil starosta Chren. 

Červenou sa škola stáva pri dvoch a viac pozitívnych prípadoch. Ani to ešte neznamená, že celú školu automaticky zatvoria.

Minister je pokojný

Napriek tomu, že v niektorých regiónoch školy zatvárajú, minister školstva je so situáciou zatiaľ spokojný. "Z tých 7000 subjektov, keď len desať je postihnutých, tak sme na tom dobre a budeme sa snažiť, aby systém fungoval," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling. Semafory, ktoré ministerstvo zaviedlo na školách podľa šéfa rezortu zjednocovať nebudú a budú fungovať na regionálnej báze. 

Každý prípad je podľa ministra iný a rozhodovať budú samotní riaditelia škôl podľa epidemiologickej situácie. "Je rozdiel, keď je identifikovaný žiak, rozdiel, keď je to kuchárka. Tak musíme nastavovať pravidlá," vysvetlil Branislav Gröhling. 

Na stránke ministerstva školstva je manuál platný celoplošne, s popisom školského semaforu. Akú farbu má vaša škola tu však nenájdete. "Je to individuálne, z RÚVZ idú informácie priamo k riaditeľovi a ten to rozposiela priamo rodičom," dodal Gröhling. 

Ministerstvo školstva dnes zároveň informovalo o spustení portálu covid - školský semafor. Slúžiť má pre školy, aby na dennej báze ministerstvo informovali o epidemiologickej situácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy