Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zistenia TV JOJ: Jankovskej syn ju ako koncipient navštívil vo väzbe štyridsaťkrát
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Jankovskej syn ju ako koncipient navštívil vo väzbe štyridsaťkrát

BRATISLAVA / Obišli zákon o kolúznej väzbe? Podľa ministersky spravodlivosti syn trestne stíhanej Moniky Jankovskej navštevoval matku vo výkone väzby v rozpore s etikou a výkonom advokácie. Jankovská má najprísnejšie väzobné podmienky, ktoré obmedzujú aj návštevy rodiny. Jej syn je právnik zamestnaný u advokátky, ktorá ju zastupuje. Posielala ho do väzby za matkou ako svojho zástupcu. Podľa zistení Televízie JOJ mladý koncipient za necelé tri mesiace navštívil mamu v base až 40-krát. Podľa Denníka N chce ministerka, aby advokátku aj Jankovskej syna disciplinárne stíhala advokátska komora.

Informáciu o návštevách Jankovskej syna počas väzby informoval ako prvý denník N.

"Toto sa nám javilo jednak v rozpore s advokátskou etikou ale zároveň mohlo dochádzať k mareniu účelu kolúznej väzby a k takému cielenému obchádzaniu zákona o väzbe," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Monika Jankovská ma kolúznu väzbu, čo je najzávažnejšie väzobné obmedzenie. O návštevách jej syna vo väzení informovalo ministerstvo spravodlivosti, Zbor väzenskej a justičnej stráže.

Podľa zistení TV JOJ Jankovskej syn svoju matku navštívil len počas troch mesiacoch jej prísneho väzobného obmedzenia až 40-krát. Väznici dôvodil návštevnosť nutnosťou právneho poradenstva v mediálne ostro sledovaného prípadu Búrka. Jankovská s ďalšími dvanástimi sudcami čelí obvineniu z korupcie. Strážnici tak mohli každú návštevu obvinenej so synom a právnikom v jedne osobe len sledovať, no nie počúvať. Pritom, ak by ju navštívil len ako syn, musel by mať návštevu špeciálne povolenú a ich rozhovor by kontrolovali vyšetrovacie orgány či súd. Ministerka takéto konaní advokátky a Jankovskej syna vidí ako účelové, a podala podnet na oboch Advokátskej komore.

"Môžem potvrdiť, že sme dostali podnet od ministerstva spravodlivosti na pani advokátku, ktorá zamestnáva koncipienta, ktorý chodieval za svojou mamou do väzby. Disciplinárne konania sú u nás neverejné a podliehajú povinnosti mlčanlivosti, teda o nich nemôžeme informovať verejnosť," uviedla hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.  

"Revízna komisia Slovenskej advokátskej komory nám oznámila, že voči advokátke začala disciplinárne konanie. Pokiaľ ide o časť našej sťažnosti, ktorá sa týkala postupu advokátskeho koncipienta, túto vyhodnotili ako nedôvodnú," hovorí Bubla. Jankovskej advokátka celý prípad odmieta komentovať, keďže vo veci koná už diciplinárka. Ako zistila TV JOJ, ani jedenkrát Jankovskej syn počas sledovaného obdobia mamu nenavštívil inak, len ako právnik. Podľa ministerky Kolíkovej je disciplinárne konanie dôvodné aj voči Jankovskej synovi hoci ja stále len právnickým koncipientom. 

"V tomto prípade sa rozhodla využiť svoje oprávnenie a podá  návrh na začatie disciplinárneho konania voči advokátskemu koncipientovi," povedal hovorca ministerstva.  Zrejme aj preto, že kolúzna väzba má zamedziť obvinenej akúkoľvek možnosť aj ovplyvňovať svedkov závažnej korupcie, pre ktorú je stíhaná. Preto vyšetrovacie orgány obvinenej prísne limitujú akýkoľvek možný styk s okolím. Prípad Búrka polícia stále vyšetruje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy