Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Špecializovaný trestný súd rozhodol. Alena Zsuzsová ostáva vo väzbe
Zdielať na

Špecializovaný trestný súd rozhodol. Alena Zsuzsová ostáva vo väzbe

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v sobotu rozhodol o väzbe pre Alenu Zsuzsovú. Po oslobodzujúcom verdikte v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, pre ňu žiadal prokurátor väzbu a to v prípade objednávky vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

Prísne bezpečnostné opatrenia pred súdom sa očakávali, pred príchodom samotnej eskorty, ktorá do Banskej Bystrice priviezla Alenu Zsuzsovú, uzavreli časť ulice policajti. V sprievode mužov, ozbrojených samopalmi, bez toho aby sa do jej blízkosti ktokoľvek dostal, Alenu Zsuzsovú predviedli pred sudcu.



Pre Zsuzsovú nebol návrh prokurátora na väzobné stíhanie žiadnym prekvapením. Súvisí s jej obvinením prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho aj advokáta Daniela Lipšica."Ide o úkladné vraždy v štádiu pokusu, 2 prokurátorov a 1 advokáta," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

"My sme sa na to chystali už keď ju oslobodili, že po prepustení pôjde do väzby," povedal obhájca obžalovanej Zsuzsovej, Štefan Neszméry.

Pred sudcom v sobotu Zsuzsová vypovedala, trvalo to necelú hodinu."Ona odmieta účasť na vraždách, uvádza sa, že od neznámeho zadávateľa, nevedia kto je objednávateľ," dodáva Neszméry.

Prokurátor žiadal väzbu pre obavu z úteku, ovplyvňovanie svedkov aj pokračovanie v trestnej činnosti. "Sudca vyhovel návrhu prokurátora," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Rozhodnutie nie je to právoplatné, rozhodovať bude Najvyšší súd o sťažnosti

Alena Zsuzsová je obžalovaná aj v prípade úkladnej vraždy hurbanovského primátora Lászlóa Basternáka, proces pokračuje už koncom septembra na súde v Banskej Bystrici. Čo sa týka prípravy vrážd prokurátorov a advokáta, tam vyšetrovanie naďalej prebieha."Usvedčuje ju len Andruskó, bude to dlhšie trvať ako pri Kuciakovi," myslí si obhájca obžalovanej.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo štvrtok 3. septembra oslobodil v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera ako aj Alenu Zsuzsovú. Podľa verdiktu súdu neexistovalo na uznanie viny Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej dostatok dôkazov. Po oslobodzujúcom rozsudku opustila Alena Zsuzsová tesne pred 15:00 bránu Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí skončila v policajnom vozidle, keďže čelí obvineniam z ďalších trestných činov.

Po vynesení rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, Alenu Zsuzsovú v Leopoldove prepustili. Na slobode ostala len pár sekúnd:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy