Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Milan Lučanský oficiálne končí vo funkcii policajného prezidenta. Nový pôsobil aj v USA
Zdielať na

Milan Lučanský oficiálne končí vo funkcii policajného prezidenta. Nový pôsobil aj v USA

BRATISLAVA / Milan Lučanský v pondelok oficiálne končí vo funkcii policajného prezidenta. Zároveň po 30-ročnej kariére odchádza od polície. Tá bude mať od utorka nového dočasného šéfa.

Je ním od utorka pán Peter Kovařík, ktorý doposiaľ pracoval takisto vyše 30 rokov. Peter Kovařík pôsobil v poslednej dobe ako generálny riaditeľ sekcie prevencie korupcie a krízového manažmentu a súčasne aj ako riaditeľ kancelárie bezpečnostnej rady na Úrade vlády. V minulosti pôsobil niekoľko rokov ako policajný pridelenec vo Washingtone a ako vyšetrovateľ pracoval viac takmer 20 rokov. Dokonca má previerku na stupeň prísne tajné.

"Ako elitný policajt sa venoval aj organizovanej kriminalite a ako som už spomenul bol zodpovedný za odhaľovanie tých najzávažnejších kriminálnych činov," povedal minister vnútra Roman Mikulec. Dočasný policajný prezident má v pláne veľa počúvať a komunikovať aj s policajtmi na základných útvaroch, aby vedel s akými problémami sa stretávajú.

"Verím, že budeme posilňovať najmä dôveryhodnosť policajného zboru, aby sme sa posunuli od nejakej represívnej formy do formy podpory a dôveru vo vzťahu k občanom," hovorí Kovařík. Milan Lučanský svoj odchod nielen z funkcie policajného prezidenta, ale aj z Policajného zboru oznámil koncom júna. Podľa jeho slov sa mu nepáči politizácia polície.

"Nemôžem sa pozerať a nechcem sa pozerať na to ako sa PZ politizuje. Viedlo ma k tomu aj to, že mi boli oklieštené moje personálne právomoci," povedal koncom júna Lučanský. Na adresu ministra vnútra Romana Mikulca povedal, že si ho ako človeka váži, ale z pozície ministra nie celkom rozumie fungovaniu polície.

"Napriek tomu, že na niektoré veci sme nenašli možno rovnaký názor, myslím, že mu tak či tak patrí vďaka za to, čo v PZ za tých 30 rokov odpracoval," dodáva Mikulec. Ministerstvo vnútra teraz musí podľa platného zákona vyhlásiť výberové konanie na nového policajného prezidenta. Zároveň už pracujú na novom systéme jeho voľby.

"Bude iný napríklad v tom, ako bude zložená komisia, ktorá bude vyberať policajného prezidenta," prezradil Mikulec. Na nové policajné vedenie si zrejme ešte pár mesiacov počkáme. Nový systém voľby policajného prezidenta ešte musí schváliť aj parlament.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy