Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Krvavé jatky na slovenskej farme. Svorka vlkov roztrhala desiatky oviec
Zdielať na

Krvavé jatky na slovenskej farme. Svorka vlkov roztrhala desiatky oviec

ŽAŠKOV / Ani elektrický plot nezabránil svorke vlkov, aby v noci napadala stádo oviec na Orave. Je to už druhý podobný prípad v tejto oblasti. Tentoraz zahynulo viac ako 30 oviec a ich telá zbierali pastieri po celom chotári.

"Odtiaľ zbehli, tam to vylámalo oplotok a tam to behalo tak, tak, tak. Bolo asi 12:30 v noci nám vbehlo asi 5- 6 vlkov medzi jahňatá družstevné," povedal pastier PD Žaškov Vladimír Svitko. Vlci aj s mláďatami sa pustili do približne 200 kusov stáda oviec.

"Keď som zapol baterku, som videl ako tie vlky behajú pomedzi jahňatá, medzi tie jarky vbehli. Boli potrhané aj oplotky. Ohradník elektrický nepomohol nič," vyjadril sa Svitko. "Sme našli kopu oviec uhynutých, podľa inventúry nám chýba 26 kusov. Všetky sme ani nedohľadali, bolo to roztratené po chotári," povedal zootechnik PD Žaškov Alexander Podmanický.

Zrejme staré vlky učili mladé loviť. Dospelé zvieratá ovce zabili, mladé len ranili. "Tri veľké a boli aj menšie, lebo boli nepochytané, že jahňa bolo chytené odspodu. Bolo len chytené a neuhynulo," vyjadril sa Svitko.

Veterinár odporučil 14 ťažko ranených oviec utratiť. "Ľúto mi to je, lebo sa človek o to stará, aj tí družstevníci, kým to od toho jahniatka vychovajú," skonštatoval Svitko.

Škody budú pre družstvo vysoké. "250 až 300 eur za jeden kus. 38 kusov plus kafilerka, lebo to musíme zaplatiť. Budeme žiadať, či nám štát niečo uhradí," dodal Podmanický.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy