Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Denne vyhľadávajú potencionálne nakazených. Regionálne úrady zdravotníctva so zamestnancami majú ale problém
Zdielať na

Denne vyhľadávajú potencionálne nakazených. Regionálne úrady zdravotníctva so zamestnancami majú ale problém

BRATISLAVA / V júli na Slovensku pribudlo denne v priemere 21 nových prípadov koronavírusu. Pozitívni ľudia sa až do zistenia ochorenia stretli od pár jednotlivcov až po niekoľko desiatok ľudí. Všetkých "potenciálnych nakazených" musí dohľadať a následne kontaktovať príslušný RÚVZ. Teda konkrétne jeho zamestnanci. A tí, ako sa ukázalo, pracujú na hranici svojich možností.

"Počet pracovníkov na jednotlivých oddeleniach epidemiológie je naozaj nízky a potrebovali by sme posili," vyjadrila sa regionálna hygienička Banská Bystrica Mária Avdičová. O vyjadrenie sme požiadali aj epidemiológov z RÚVZ v Bratislave, nakoľko práve bratislavský kraj patrí k jedným z tých, ktoré koronavírus najviac postihol. A odpoveď ktorú sme dostali, len potvrdila, že kapacitne pracujú na maximum.

"Dnes to bohužiaľ časovo nestíhajú, epidemiológovia sú vyťažení. Situáciu máme pod kontrolou avšak takmer na hranici našich možností. Pracujeme takmer nepretržite aj mimo pracovnej doby a bez ohľadu na to, či je víkend a či sviatok," uviedla hovorkyňa RÚVZ Bratislava  Katarína Nosálová. 

Trenčiansky kraj tieto dni dominoval. Aká je situácia?

V Trenčianskom kraji, kde v júli zaznamenali najviac nakazených koronavírusom, museli v rámci ich regionálneho úradu upraviť kapacity pracovníkov, na jednotlivých oddeleniach. "Dokázali sme si to zatiaľ pokryť tým, že sme presunuli našich pracovníkov z iných oddelení a predpokladám, že v krátkej dobe to bude riešené a dostaneme nejaké možnosti ďalšieho naberania osôb," poznamenala regionálna hygienička Trenčín Mária Štefkovičová. 

Pokiaľ bude množstvo nakazených stúpať, ich kapacity im nemusia stačiť. "Pokiaľ je tých kontaktov viacej a chceme to robiť ozaj dobre, tak potrebujeme dostatok pracovných síl," zdôraznila Mária Štefkovičová. 

To si uvedomujú aj v banskobystrickom kraji, napriek tomu, že sa tam zatiaľ epidemiologická situácia javí pomerne dobre. "Naše úrady v rámci Banskobystrického kraja to zatiaľ zvládajú ale s tým, že keby sa nám vyskytli také situácie ako zažíva RÚVZ Bratislava alebo Trenčín, tak iste by sme už mali problém to v bežnom pracovnom čase zvládnuť," povedala egionálna hygienička Banská Bystrica Mária Avdičová. 

Riešením majú byť študenti

O situácii s poddimenzovanými RÚVZ vie aj minister zdravotníctva. Nedostatok zamestnancov, chce vykryť náborom študentov. "Problém študentov bol aj v legislatíve. Budeme v skrátenom legislatívnom konaní dávať zákon do NRSR aby sme mohli využiť práve študentov na takú odbornejšiu prácu," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Či problém nedostatku pracovníkov vyrieši nábor študentov ale nie je úplne jasné, keďže už teraz majú problém obsadiť na niektorých úradoch odbornejšie pozície. "Vnímame potrebu posilniť personálne kapacity úradov verejného zdravotníctva v SR. Mnoho kvalifikovaných odborníkov odchádza do dôchodku a máme problém obsadiť niektoré odborné pozície skúsenými pracovníkmi," dodala Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy