Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kvôli nebezpečným látkam v okolí Strážskeho sa testuje pôda, stromy, aj zvieratá
Zdielať na

Kvôli nebezpečným látkam v okolí Strážskeho sa testuje pôda, stromy, aj zvieratá

STRÁŽSKE / Do boja proti zamoreniu PCB látkami v okolí mesta Strážske sa pustil aj rezort pôdohospodárstva. Minister Mičovský otvorene hovorí, že iba odstránením toxického a karcinogénneho odpadu v rámci vyhlásenej mimoriadnej situácie, sa problém nevyrieši. Začalo sa preto s testovaním pôdy, stromov a zvierat.

"To hlavné, čo ma zaujíma, je koncentrácia PCB-čiek v jednotlivých vrstvách pôdneho horizontu. Teda odoberú sa vzorky v rôznych hĺbkach," hovorí minister Mičovský.

PCB látky z uskladnených sudov dlhé roky unikajú do okolitého prostredia. Práve preto je potrebné poznať zamorenie celého regiónu.

"Odoberieme vzorky z poľnohospodárskej a lesnej pôdy a zároveň z rastlinného materiálu," hovorí Jana Vargová, generálna riaditeľka Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho.

Výsledky by mali byť k dispozícii do mesiaca. Podobné merania sa naposledy robili pred 10 rokmi. Hodnoty boli už vtedy extrémne, no nikto z kompetentných to neriešil.

Ján Hecl, riaditeľ Výskumného ústavu agroekológie z Michalovies dodáva: "Strážske výpustný kanál je až 2000 násobný sediment ako povoľuje norma. Nadlimitné hodnoty sú aj v niektorých častiach rieky Laborec a tiež v sedimentoch Zemplínskej Šíravy."

Ak sa negatívne odhady potvrdia, bude potrebné vyčistiť celý zamorený región. V súčasnosti už na to existujú špeciálne technológie. Vláda chce riešiť problém po bývalej chemickej výrobe ako svoju prioritu.

"Čo urobíme s pôdou, do akej hĺbky budeme musieť pôdu odstrániť. Respektíve rekultivovať a ozdraviť," komentuje minister Mičovský.

Testy na výskyt PCB látok budú v najbližších dňoch zrealizované aj v domácich chovoch. V prípade kontaminácie hydiny či vajíčok bude jednoznačne preukázané vážne ohrozenie zdravia miestnych obyvateľov.

"Povedať stop! Tu už žiadne živočíšne produkty chované v tejto lokalite nemožno používať a požívať," hovorí minister.

Okolie Strážskeho je súčasťou smutného ekologického dedičstva po socializme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy