Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Turisti v Tatrách pod drobnohľadom
Zdielať na

Turisti v Tatrách pod drobnohľadom

VYSOKÉ TATRY / 36 zamestnancov štátnych lesov v Tatrách si dnes muselo privstať do práce. Už o piatej ráno sedeli na turisticky atraktívnych miestach a počítali, koľko ľudí navštívi napríklad Rysy, Zelené pleso či Prielom Dunajca. Už o 10. dopoludnia mali poniektorí zapísanú celú stranu papiera.

Turistov rátali na viac ako 50. lokalitách. "Najvyššie máme Kriváň a Rysy, najnižšie prielom Dunajca," hovorí Peter Spitzkopf, zamestnanec TANAPU.

Ľudia, ktorí turistov rátajú, vyzerajú ako keby sa nudili a čosi si kreslili. Takto vyzerá húfik turistov smerujúci na Solisko zakreslený na papieri.

"Je 8:25 a ja mám 167 turistov," komentuje proces dobrovoľník Branislav Stavný.

Vďaka týmto štatistikám sa ľudia dozvedia zaujímavé veci. Vieme o ktorej prešiel prvý turista zo Smokovca na Sliezky dom a napríklad aj to, že o 10 dopoludnia smerom na Popradské pleso mal tento muž poznačené veľmi zaujímavé číslo: "1233 zatiaľ a teraz dalších 50. Po stovke si zapisujem," hovorí dobrovoľník Gustáv.

V Tatranskom národnom parku sa návštevnosť eviduje od roku 1972. Absolútny rekord si zatiaľ drží rok 1980: za jeden deň to bolo 26 520 návštevníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy