Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Africký mor ošípaných dosahuje na Slovensku kritický rozmer. Mičovský nevylučuje nasadenie ozbrojených zložiek
Zdielať na

Africký mor ošípaných dosahuje na Slovensku kritický rozmer. Mičovský nevylučuje nasadenie ozbrojených zložiek

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Situácia súvisiaca s africkým morom ošípaných je na Slovensku vážna a chovy sú extrémne ohrozené. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Podľa jeho slov preto Slovensko pristupuje k ráznym opatreniam, aby chovy uchránilo. V prvom rade vyzval poľovníkov na zvýšený lov diviačej zveri. Za istých okolností je podľa neho v hre aj nasadenie ozbrojených zložiek.

Ministrové slová potvrdil aj riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Podľa neho sa situácia v poslednom období kriticky zhoršila. Prispel k tomu najmä vývoj v okolitých krajinách. Slovensko je podľa neho aktuálne najviac ohrozenom krajinou. Postihnutých je šesť okresov - Michalovce, Trebišov, Košice-mesto, Košice-okolie, Rožňava a Rimavská Sobota. Zaznamenalo sa cez 220 pozitívnych prípadov.

Ohrozené sú najmä chovy na južnom Slovensku, ide pritom o desiatky tisíc ošípaných. Bíreš v tejto súvislosti upozornil najmä na oblasť v okolí Rimavskej Soboty, kde sa nachádzajú priemyselné komerčné chovy s koncentráciou ošípaných prevyšujúcu 20-tis. kusov. Potvrdil aj navyšovanie úradných kontrol na každom stupni chovu. Okrem zintenzívnenia lovu a regulácie stavov diviačej zvery v prírode, apeloval minister Mičovský na tlačovej besede aj na drobných individuálnych chovateľov ošípaných a vyzval ich na ich spotrebu. Upozornil taktiež, že síce nechcú "robiť policajtov", ale vzhľadom na situáciu budú musieť zintenzívniť kontrolnú a najmä poradenskú činnosť, aby v dotknutých okresoch šírili osvetu.

Generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Michal Tomčík pripustil, že lov diviačej zvery nie je jednoduchý, rezort však podľa neho bude motivovať poľovníkov k vyššiemu lovu zdvojnásobením finančnej odmeny pri predkladaní vzoriek. Ak sa nebudú plniť stanovené plány lovu, bude štát uplatňovať aj sankcie. Bíreš doplnil, že hľadajú cesty ako túto zverinu ponúknuť na slovenský trh. Spotrebiteľov pritom ubezpečil, že každý ulovený diviak podlieha úradnej kontrole, a teda nemusia mať obavy.

Africký mor ošípaných je na Slovensku pravidelný problém. Pred rokom kontrolóri z Európskej únie zamierili do domácností. Viac už v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy