Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máme za sebou najteplejší letný deň. Čo nás čaká najbližšie dni?
Zdielať na

Máme za sebou najteplejší letný deň. Čo nás čaká najbližšie dni?

SLOVENSKO / Teplota sa utorok vyšplhala na 35 stupňov, čo je v tohtoročnej letnej sezóne zatiaľ najviac. Vyššie teploty sa pritom už počas pondelka podpísali pod desiatky kolapsov z tepla. Meteorológovia ale vydali aj výstrahy pred silnými búrkami. Na západe sa dážď očakáva ešte pred polnocou, ráno zas na východe.

V meteorologickej stanici v Hurbanove síce rekord na 28. júl nepadol, ten sa v podobe 37 stupňov Celzia drží od roku 2013, ale pocitovo sme sa k nemu blížili.

"Teplota stúpa, už teraz máme takmer 33 stupňov. Jeden a pol metra pod zemou máme 17,2 stupňa Celzia," hovorí technik pre meteorológiu a klimatológiu Miroslav Koštial. Ľudia ale evidentne volili iné možnosti ochladenia a tropickú teplotu, v Hurbanove namerali dnes 33,2 stupne Celzia, si pochvaľovali.

"Preto je leto, aby bolo teplo. Super, konečne je leto," tešili sa obyvatelia Hurbanova. Nádherné slnko a teplota nad 30 stupňov Celzia vylákala ľudí už aj na breh Dunaja a Váhu. A v centre Komárna sa chladilo aj pitnou fontánkou, ale hlavne zmrzlinou.

V pondelok ale záchranári zasahovali v desiatkach prípadoch. Po celom Slovensku. Každoročne pritom záchranári apelujú na ľudí, aby sa najmä v čase od 11 do 15 hodiny zdržiavali viac v interiéri ako vonku. "Je to nevyhnutné a mnohým prípadom by sa predišlo ak by si uvedomili, že teplo je záťažou aj pre úplne zdravých ľudí. Základom je pitný režim a nevychádzať von v čase od 12 do 15 hod," informuje hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. 

"Dnes sme v tejto sezóne mali najteplejší deň. Už na obed to bolo 35 stupňov," uviedol meteorológ Peter Jurčovič. Tí, čo dnešný deň strávili v práci, boli minimálne na chvíľu mysľou pri tých, ktorí ho strávili na kúpalisku. Studenej zmrzline dnes odolal málokto. A nekupovala sa malá či veľká ale desať dvadsať aj tridsať zmrzlín so sebou. Teploty okolo 30 stupňov Celzia sa očakávajú aj v priebehu najbližších dní ale počas tejto noci buďte opatrní. "Očakáva sa, že na západe môže napadnúť aj 40-50 mm zrážok,to je dosť. Búrky zasiahnu aj stred Slovenska a ráno východ," dodal Jurčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy