Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozor na nebezpečné sinice v jazerách: Týmto miestam by ste sa mali radšej vyvarovať
Zdielať na

Pozor na nebezpečné sinice v jazerách: Týmto miestam by ste sa mali radšej vyvarovať

BRATISLAVA / Raz horúco ako napríklad dnes, potom zase daždivo. Tohtoročné leto nepraje postupnému zahrievaniu vodných plôch. Ak teda obľubujete čľapkanie sa v teplej vode, toto nebude vaša sezóna. Napriek nižším teplotám sa v niektorých jazerách objavili vyššie hladiny baktérií alebo rias. Preto Úrad verejného zdravotníctva neodporúča kúpať sa v takýchto vodách.

"Zatiaľ sa nám až tak vysoko voda nezohriala, bolo 26 stupňov v Senci, sám som to meral," vyjadril sa meteorológ Peter Jurčovič. Aktuálne je podľa dostupných údajov za celé územie Slovenska vo vodných nádržiach maximálne do 24 stupňov. "Na Seneckých jazerách je 23, podobne aj na východe - Domaša, Šírava," povedal Jurčovič. 

​Najchladnejšie sú Dedinky a Sĺňava - okolo 18 stupňov, Oravská priehrada a Liptovská Mara - okolo 20 stupňov. V tomto roku sa na vyššiu úroveň teplota vody nedokáže vyšplhať, keďže každé tri-štyri dni prídu dažde, ktoré ju schladia. "Medardova kvapka akoby nechcela skončiť. Ešte v stredu budeme mať Magdalénske dažde. Podľa mňa už teplejšie nebude," skonštatoval Jurčovič. 


Po iné roky ale s vyššou teplotou prišli aj vyššie hladiny baktérií, siníc alebo rias, ktoré zvyšovali zdravotné riziko. Napriek tomu aj v tomto roku sa v niektorých jazerách našli. "Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie nevyhoveli v 29. týždni niektoré časti vodnej nádrže Ružín. Boli tam prekročené hodnoty ukazovateľov ecoli a črevné enterokoky. Rovnako to bolo aj v kúpalisku Tona Šurany a v rybníku Chlmec," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Na ostatných meraných vodných plochách to zatiaľ vyzerá relatívne bezpečne. "Aktuálne informácie zverejňujeme pravidelne každý piatok počas kúpacej sezóny na webe ÚVZ a na 36 stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva," vyjadrila sa  Račková.


Pokiaľ objavíte vodnú plochu, o ktorej na stránke ÚVZ nenájdete žiadnu informáciu, môžete si urobiť laický test. Stačí vám na to sklený pohár a hodinky. "Si naberieme vodu a na slnku ju necháme 15-20 minút. Ak sa na okraji vytvorí farebný prstenec podobný posekanému ihličiu, alebo zelenej krupici a zvyšok zostane číry, s veľkou pravdepodobnosťou ide o sinice," vysvetlila  Račková. Do takej vody je lepšie nevstupovať, ale rovnako aj vtedy, ak je kalná, zapáchajúca, alebo do nej ústi kanalizácia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy