Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Umiestniť dieťa v bratislavskej škôlke je takmer nemožné, situáciu komplikujú ešte aj politici
Zdielať na

Umiestniť dieťa v bratislavskej škôlke je takmer nemožné, situáciu komplikujú ešte aj politici

BRATISLAVA / Jedným z dlhodobých problémov slovenských rodín s deťmi je nedostatok miest v štátnych, či dokonca aj v súkromných materských školách. Politici síce hovoria o snahe pomôcť, ale uzákonením povinnej predškolskej dochádzky bez zvýšenia kapacít materských škôl situáciu nevyriešili.

Žiaľ, ani tento rok nemôžeme prijať vaše dieťa, nemáme preň miesto - s takýmto odmietaním sa stretáva čoraz viac rodičov, a to nielen v Bratislave a jej rozrastajúcich sa satelitoch. "Dali sme celkovo 10 prihlášok, výsledok bol taký, že sme boli neprijatí na každú z nich, takže sme mali pocit, že sa hlásime na Oxford. Sme z toho boli trošku smutní," povedal jeden z oteckov Marián Fabián. 

"Som matkou tri a pol ročného syna, ktorý v apríli 2019 dovŕšil 3 roky svojho veku a chcela som, aby začal navštevovať štátnu materskú škôlku. Žiaľ, momentálne ešte máme také odpovede, že je nedostatok miesta, dieťa zrejme nebude umiestnené, prišli z niektorých m.š. aj odmietnutia, nakoľko nemajú kapacitné možnosti, aby dieťa umiestnili, plus je momentálne novela zákona, s tým, že je povinná predškolská dochádzka detí od piateho roku veku, čiže musia ešte nejakým spôsobom vyriešiť tieto deti," uviedla Mamička jedného z detí Alžbeta Mordinová. 

"Vidíme zásadné problémy s touto zákonnou povinnosťou, pretože nie je možné, aby štát presúval nové úlohy na samosprávy bez finančného krytia. Očakávame, že v jeseni by už parlament mohol hlasovať o tom, že túto zákonnú povinnosť presunie na neskorší termín," vysvetlil hovorca ZMOS Michal Kaliňák. 

Presné čísla o tom, ako zákonná povinnosť uprednostňovať 5-ročné deti ovplyvní kapacitu škôlok, budú známe až na jeseň. "Keďže zber školských údajov sa každoročne uskutočňuje k 15. septembru, aktuálne dáta budeme mať k dispozícii po ich spracovaní približne koncom októbra, resp. začiatkom novembra," uvádza sa v odpovedi ministerstva školstva. 

"Ja som to nakoniec poriešila tak, že som musela nastúpiť do práce, nie je miesto v štátnej škôlke, navštevujeme súkromnú," poznamenala Alžbeta Mordinová. 

Rodičia to vnímajú ako systémový problém, ktorý presahuje snahy či dobrú vôľu jednotlivých samospráv a zriadovateľov. "Nedávno sa otvorila prístavba materskej školy, dokonca teraz sa otvára nová škôlka so 100 miestami, ale stále je to nedostačujúce," upozonil Marián Fabián. 

Navyše, nedostatok miest je aj v súkromných škôlkach, ktoré si za služby účtujú stovky eur mesačne, a tak nie sú dostupné pre všetkých rodičov. "Ziaľ, už aj súkromné škôlky vypisujú počet voľných miest na rok 2021," dodala Alžbeta Mordinová. 

Novelu zákona o tom, že materské školy budú môcť prijať iba zaočkované deti už vláda prijala. Už sa ale objavujú pochybnosti, ako bude fungovať v praxi. V niektorých prípadoch sa totiž novela zákona o zaočkovaní dostáva do sporu s už prijatou novelou zákona o povinnej predškolskej dochádzke. Viac informácií má Mirka Štrbáková Urbanovičová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy