Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meteorológovia varujú pred búrkami a horúčavami, výstrahy platia pre tieto kraje
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred búrkami a horúčavami, výstrahy platia pre tieto kraje

BRATISLAVA / V pondelok bude malá, na strednom a východnom území Slovenska aj zväčšená oblačnosť. Miestami sa na západe územia ojedinele môžu objaviť aj prehánky, dážď alebo búrky. Platia zároveň výstrahy pre vysoké teploty, ktoré meteorológovia očakávajú najmä v utorok.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 23 až 28 stupňov Celzia, na juhu stredného a v južnej polovici západného Slovenska do 31 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov bude okolo 15 stupňov.

Fúkať bude slabý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie. Meteorológovia predpokladajú zrážky do 5 milimetrov, pri búrkach ojedinele okolo 25 milimetrov.

Meteorológovia varujú zároveň pred horúčavami, v utorok platí v poobedňajších hodinách 1. stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. SHMÚ očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 33 - 34 °C. Výstraha platí od 13:00 do 17:00, a to pre Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a a Trnavský kraj. 

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozorňuje SHMÚ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy