Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nebezpečné priecestie bez závor v Nitrianskom kraji: Za pár týždňov tam došlo k dvom nehodám
Zdielať na

Nebezpečné priecestie bez závor v Nitrianskom kraji: Za pár týždňov tam došlo k dvom nehodám

NITRIANSKY KRAJ / 8-ročný chlapec na kolobežke narazil do prechádzajúceho vlaku. Stalo sa to na železničnom priecestí bez závor v nitrianskej časti Horné Krškany. O 4 týždne na tom istom mieste vlak vrazil do auta. Obyvatelia preto žiadajú, aby priecestie chránili závory.

Železničné priecestie bez závor vedie k rodinným domov. Za posledné týždne sa tam stali dve zrážky. Koncom mája sa 8-ročný chlapec spúšťal z kopca na kolobežke. Nevšimol si zvukovú, ani svetelnú signalizáciu. Vletel rovno na koľajisko a vrazil do vlaku. "Videli sme len náraz a krik a ja som tam prišiel a niečo mal s nohami," povedal svedok nehody.

Prešiel mesiac a vodič, ktorý išiel po župana Nitrianskeho samosprávneho kraja, vošiel na priecestie rovno pod vlak. Zo zdemolovaného vraku ho s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice. "Nemáte šancu prejsť. To vám slnko tak oslepí oči, že nemáte šancu prejsť cez to priecestie," vyjadrila sa ďalšia svedkyňa.


Podľa župana Nitrianskeho samosprávneho kraja sú priecestia bez závor v Horných či Dolných Krškanoch dlhodobo problematické. V minulosti tam bolo iba zopár domov, ale v súčasnosti cez ten úsek prechádzajú denne stovky ľudí. "Tá frekvencia áut sa zvýšila, takže riziká narastajú," uviedol predseda NSK Milan Belica.


Na spomínané priecestie závory plánované neboli, po nehodách sa to ale bude prehodnocovať. "Zvažuje sa, či sa nezmenia priority na iných priecestiach a nezrealizujú sa opatrenia," dodal Belica. Rekonštrukcia sa momentálne chystá na 75-tich slovenských priecestiach. 24 z toho patrí do Nitrianskeho kraja. Či sa tam napokon dostane aj to v Krškanoch, bude známe o pár týždňov. "Môže sa stať, že niektoré priecestie posunieme a vlastne budeme sa snažiť mať toto priecestie ako prioritné," vyjadril sa generálny riaditeľ ŽSR Miroslav Havrila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy