Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete, ako sa správať na cyklochodníku? Pri nedodržaní pravidiel hrozí mastná pokuta
Zdielať na

Viete, ako sa správať na cyklochodníku? Pri nedodržaní pravidiel hrozí mastná pokuta

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Mnoho miest, kde sa cyklochodníky tiahnu medzi obývanými oblasťami, má rovnaký problém. Chodia po nich aj chodci, mamičky s kočíkmi či majitelia psov. Zisťovali sme preto, aké pravidlá platia na cyklochodníkoch.

Aj zákon hovorí o tom, že cyklochodník nie je určený pre chodcov. Vznikajú tu potom medzi športovcami a chodcami kolízne situácie. "V októbri 2019 sme mali jednu kolíziu. Fakticky dopravnú nehodu. Cyklista - chodec, priamo na cyklistickej cestičke," priblížil Peter Lang, preventista OR PZ SNV. 

Takáto zrážka sa bez zranení, aj keď drobných, neobíde. Pri zrazení sa sčíta rýchlosť pohybu cyklistu, korčuliara či kolobežkára a chodca. "Súčinnosť tých dvoch faktorov rýchlosť a hmotnosť, pokiaľ cyklista narazí do osoby, ktorá ide pešo po cyklistickej cestičke, tak jasné, že môže dôjsť aj k vážnym zraneniam," vysvetlil Peter Lang. 

Preto pri týchto chodníkoch často stretnete aj policajné hliadky. V našom prípade pôsobili preventívne na chodcov. Preventista ich oboznamoval s možnými rizikami. Pre chodcov to nie je iba úraz

Preventívna kontrola cyklochodníka, ktorú polícia vykonáva, bola iba o upozorňovaní. No iné bývajú aj s pokutami. Pohyb po cyklochodníku či cyklocestičke môže chodcov stáť 30 eur.

"Je určená cyklistom, korčuliarom, kolobežkárom. Proste tým, ktorí využívajú počas športovej činnosti nejaké kolieska. Môže ísť po nej aj chodec, ktorý tlačí bicykel. Cyklista, aj keď ide pešo vedľa bicykla. Iným osobám je vstup na cyklistickú cestičku zakázaný," dodal Peter Lang. 

To, čo v roku 1989 vyzeralo ako obyčajná stávka, sa zmenilo na tradíciu. A preto aj počas týchto dní sa odvážlivci vybrali na bicykli z Bratislavy do Jasnej. Zatiaľ čo mnohí vyspávali, 300 bicyklových nadšencov v nedeľu krátko po 5-tej hodine vyrazilo zo Šamorína pod Chopok: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy