Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čaká nás masívna vlna prepúšťania? Zástupcovia zamestnávateľov vyzvali premiéra na rýchlu reakciu
Zdielať na

Čaká nás masívna vlna prepúšťania? Zástupcovia zamestnávateľov vyzvali premiéra na rýchlu reakciu

BRATISLAVA / Ak sa vláda nerozhýbe a neprijme potrebné opatrenia, Slovensko čaká na jeseň masívna vlna prepúšťania. Členovia Kubu 500, ktorí zastupujú najväčších zamestnávateľov preto vyzvali premiéra, aby neblokoval opatrenia na záchranu pracovných miest. Bez pomoci štátu by totiž už onedlho mohli prísť o zamestnanie desaťtisíce ľudí.

Slovenským podnikom postupne dochádza dych. Mnohým klesli tržby o viac ako polovicu, no pomoc na záchranu zamestnanosti je zatiaľ nedostatočná."Tu sú peniaze, ktoré prišli na vagóne z Bruselu a niekto má o tomto rozhodnúť a ten nieko povie, no tak neviem, alebo ako sa vyspím," povedal generálny riaditeľ železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

V porovnaní so zahraničím je štátna pomoc do výrobných podnikov minimálna a pokrýva len zlomok osobných nákladov na zamestnanca."Štát sa správa ako hnusný výpalník, ale ako špatný gazda," konštatuje Soták.

Nezamestnanosť sa v júni sa vyšplhala na takmer 7,5 percenta, čo je menej, ako sa predpokladalo. Spotreba domácností sa síce mierne zvyšuje, no skutočné problémy firiem to nevyrieši. "Tá nezamestnanosť zatiaľ prudko nerastie, čo je dobrá správa a myslím si, že aj tie nástroje, ktoré sme zaviedli včas, pomohli," vyslovil minister financií Eduard Heger.


"Mierne nárasty prídu v najbližších mesiacoch, ale už by memali byť také výrazné, ako prudký skok, ktorý bol v apríli," uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Avšak len v prípade, že podniky jeden po druhom nezačnú krachovať. “My do konca roka budeme musieť, keď budeme chcieť udržať zamestnanosť, platiť ľudí z úveru," dodal Soták.

Varovania zamestnávateľov nemusia zostať len táraním do vetra. Už na jeseň sa totiž môžu pred úradmi práce kľukatiť dlhé rady nezamestnaných."Sa bavíme o takmer 60 tisícoch pracovných miest a nebudeme sa baviť o pesimistických scenároch, lebo to budú násobky," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Zrkadlo nastavia vláde najbližšie mesiace a situácia na slovenskom trhu práce."Je veľmi silno naviazaný na ekonomický vývoj nielen u nás, ale aj v zahraničí," myslí si analytička Muchová.

Bez pomoci štátu sa tak môže naša ekonomika rozpadnúť ako domček z karát, prípadne ešte väčší ako tento z betónu a ocele. Členovia Klubu 500 preto apelujú na premiéra, aby sa namiesto sociálnych balíčkov a podpory spotreby snažil radšej zachrániť pracovné miesta."Načo sedel predseda vlády 4 dni v Bruseli a počúval tam, že sú to peniaze na naštartovanie európskej ekonomiky, na kieho boha tam sedel," uzavrel riaditeľ Soták.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy