Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Žilinskom kraji hlásia zvýšený výskyt infikovaných kliešťov. Aké sú najčastejšie príznaky a ako správne postupovať?
Zdielať na

V Žilinskom kraji hlásia zvýšený výskyt infikovaných kliešťov. Aké sú najčastejšie príznaky a ako správne postupovať?

BRATISLAVA/ŽILINA / Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Je malý, nikto ho nemá rád a keď si ho na tele všimnete neskoro, môže byť skutočne nebezpečný. Kliešť obyčajný sa živí ľudskou a zvieracou krvou. Na severe stredného Slovenska už zaznamenali zvýšený výskyt infikovaných kliešťov. V Žilinskej nemocnici ale chýba infekčná klinika a preto pacienti musia ležať na neurologickom oddelení.

Za posledné dva mesiace sa počet hospitalizovaných pacientov v žilinskej nemocnici s potvrdenou lymskou boreliózou a kliešťovou encefalitídou zvýšil. "Na oddelení neurológie išlo o 40 pacientov a na pediatrii 20 pacientov," informovala hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.  Neurológia má len 33 lôžok, takmer jednu tretinu teraz zapĺňajú práve pacienti s neuroinfekciami, najbližšie infekčná klinika je ale až v Martine. Aby ste neskončili po uhryznutí kliešťom v nemocnici, dôležitá je prevencia. Pomôcť môže repelent a proti kliešťovej encefalitíde očkovanie. Vysokej tráve sa treba vyhýbať a dôležité je aj oblečenie, dlhé nohavice a dlhé rukávy.


Ako sa chrániť pred kliešťom?

Kliešťová encefalitída je závažné vírusové ochorenie, ktoré môže byť sprevádzané zápalom mozgu, miechy alebo mozgových obalov. Prenáša sa nielen uštipnutím infikovaným kliešťom, ale taktiež konzumáciou nepasterizovaného mlieka či mliečnych výrobkov z infikovaných zvierat, najčastejšie kôz.

Rady ako sa chrániť:

  • prevencia
  • vhodné oblečenie
  • používanie repelentu
  • dôkladná kontrola tela a rýchle odstránenie kliešťa
  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie

"Čerstvo prisatého kliešťa je možné odstrániť dokonca len kvapkou mydla a vatovým tampónom jemným kývavým pohybom. Mnoho ľudí má z vyberania strach, prípadne kliešťa odstránia a vo vnútri ostane jeho hlavička. Vtedy je nutné okamžite navštíviť lekára," zdôraznil Igor Bízik, medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice. 

Najčastejšie príznaky

  • bolesti hlavy
  • závraty
  • vysoké teploty
  • slabosť
  • malátnosť a únavnosť

Podľa primára oddelenia neurológie žilinskej nemocnice Juraja Vyletelku je v prvom rade potrebné vylúčiť neuroinfekciu, vážne ochorenie, ktoré môže skončiť smrťou. "Pacient je u nás hospitalizovaný, absolvuje lumbálnu punkciu a zisťujeme, či sa zápal nachádza v centrálnom nervovom systéme. Pri lymskej borelióze prebieha liečba antibiotikami podávanými venózne, takže je hospitalizácia dlhšia - približne jeden mesiac, pri kliešťovej encefalitíde je to týždeň alebo viac, a to podľa druhu zápalu." 

Kliešť sa najčastejšie prisaje:

  • do vlasatej časti hlavy
  • do slabín a podpazušia
  • za uši
  • do podkolennej jamky
  • na intímne miesta

Ako správne kliešťa vybrať?

Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť kliešťa. Dôležité je vybrať celé telo aj s hlavičkou. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne použite prípravok s obsahom alkoholu. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Pri akej teplote už v lese nestretnete kliešťa?

To, či si domov prinesiete kliešťa, závisí aj od toho, kadiaľ v lese prechádzate, ale tiež od toho, ako veľmi je teplo. Kliešťom sa horúčava nepáči. "Sú aktívne v tomto období ráno a večer. Cez deň, keď stúpne teplota nad 23 stupňov, tak zaliezajú do zeme a takmer sa s nimi nestretneme," objasnil Branislav Peťko, Centrum aplikovaného výskumu univerzitnej veterinárnej nemocnice UVLF Košice. 

Viac sa dočítate aj v článku TU:

​Kliešte majú aj svoje obľúbené miesta. "Miesta, kde je ich koncentrácia najvyššia sú okraje lesa, okraje chodníkov. Kliešte vnímajú pohyb ľudí a zvierat a približujú sa do tých miest, kde ten pohyb je," informoval Branislav Peťko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy