Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sociálny balíček považujú samosprávy za veľký problém. Hovoria o rozhodnutí "O nás bez nás"
Zdielať na

Sociálny balíček považujú samosprávy za veľký problém. Hovoria o rozhodnutí "O nás bez nás"

BRATISLAVA / O nás bez nás. Takto vnímajú zástupcovia slovenských miest v stredu vládou ohlásený sociálny balíček za 500 miliónov eur. Podľa nich ho nikto s nimi neprerokoval a dodávajú, že viac ako polovicu nákladov budú musieť znášať oni. Od vlády žiadajú ich preplatenie.

"Bohatým hovoríme, že budeme brať a berieme im a chudobných chceme dať," povedal premiér Igor Matovič pred pár dňami. Ohlásil s veľkou pompou nový sociálny balík za 500 miliónov eur premiér, no tými bohatými zrejme myslel mestá a obce, pretože väčšinu z balíka budú musieť preplatiť samosprávy. "Nejaká koaličná rada si sem sadne a povie, toto by sa tým občanom mohlo tak marketingovo páčiť, tak toto teraz vymyslíme. Dúfam, že ich len nenapadne vysloviť vetu, že s dodatočnými nákladmi na základe ich rozhodnutia si obce a mestá budú musieť poradiť samy," vyjadril sa Richard Rybníček, predseda Únie miest. 

V balíku sú totiž veci, ktoré spravujú a platia samosprávy. Takže napríklad plánovaná bezplatná autobusová doprava pre deti, či dôchodcov, a s tým zvýšené preplácanie strát v hromadnej doprave nebude platiť štát, ale mestá a kraje. "Bratislava mínus desať miliónov, Trenčín mínus pol milióna, Košice mínus 3,4 milióna. Pokiaľ štát povie, že jazdite zadarmo, ale to nezaplatí, tak vám garantujem, že tí ľudia nebudú jazdiť vôbec," poznamenal Rybníček, predseda Únie miest. 

Problémom sú aj zrušené obedy zadarmo

Vláda tiež ruší obedy zadarmo, no kompenzuje to zdvojnásobeným daňovým bonusom. To pomôže pracujúcim, keďže budú platiť nižšie dane. Ale opäť zaťaží samosprávy. Dane z našich príjmov totiž nejdú štátu, ale práve do samospráv. "Mínus 250 miliónov len zvýšenie daňového bonusu," pokračoval Rybníček. "S účasťou štátu na financovaní týchto benefitov pre vybrané skupiny občanov sa ráta. Zatiaľ je však predčasné hovoriť o detailoch," vyjadrilo sa ministerstvo financií. 

Miroslav Kollár, poslanec koaličných Za ľudí zároveň však primátor Hlohovca hovorí, že so schvaľovaním nutných zmien zákonov k balíčku má problém. "Ja som sa na to ministra financií pýtal hneď. Budem tlačiť na to, aby tento sociálny balíček, ktorý si moji kolegovia pripravili, aby ho plne kompenzovala samosprávam vláda," povedal Miroslav Kollár, poslanec NR SR. A problém s daňovým bonusom má aj bratislavský župan, pritom kandidát SaS, teda strany, ktorá s návrhom prišla. "Predpokladám, že to bolo rozhodnutie, pri ktorom si možno niektorí ani neuvedomili, aký obrovský dopad to bude mať na samosprávu," vyhlásil predseda BSK Juraj Droba. 

Zástupcovia únie miest pritom podľa vlastných slov zažívajú deja-vu, pretože rovnaké rozdelenie úloh pri sociálnom balíčku, teda vláda rozhodne, samosprávy zaplatia, zažili aj u bývalej vlády Petra Pellegriniho. Pritom dnešné stanovisko znie. "Nebudeme robiť žiadne rozhodnutia, ktoré sa týkajú samospráv bez toho, aby sme s nimi vopred otázky neprediskutovali. Nebudeme postupovať ako bývalá vláda, ktorá zaviedla obedy zadarmo, pričom samosprávy, ktoré tento zámer mali realizovať, boli z celého rozhodovacieho procesu vylúčené," uviedol rezort financií. Rybníček tiež vláde odkazuje, že by si už konečne mohla naštudovať kompetencie a prestať rozhodovať o nás bez nás. "Verím, že sa k tej systematickej práce v tejto vláde konečne dopracujeme a nebudú to také len rýchle výkryky, že čo mi ideme urobiť bez toho, aby to malo nejaký systém a nejaký zmysel," dodal Richard Rybníček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy