Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Najvyšší súd zamietol sťažnosť Kajetána Kičuru, zostáva vo väzbe
Zdielať na

Najvyšší súd zamietol sťažnosť Kajetána Kičuru, zostáva vo väzbe

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Senát Najvyššieho súdu SR zamietol sťažnosť obvineného exšéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru na prepustenie z väzby. Podľa súdu existujú aj naďalej dôvody na jeho kolúznu väzbu.

"Senát Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol, ako nedôvodnú sťažnosť obvineného JUDr. Kajetána K., trestne stíhaného pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Senát Najvyššieho súdu dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby, v tomto štádiu konania, sú dané," informovala hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Vo väzbe je už viac ako dva mesiace, zadržali ho koncom apríla počas policajnej akcie Rezervy. Bývalý šéf štátnych hmotných rezerv čelí obvineniam, ktoré sa týkajú pochybení pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Ak by ho pustili na slobodu, ponúkol ako alternatívu monitorovací náramok. "Navrhoval som nahradiť s dohľadom probačného úradníka, prípadne za súčasného uloženia obmedzení technickým zatiadením - náramkom," povedal v čase vzatia do väzby Kičuru jeho obhajca Rastislav Palovič. 

 

Novou informáciou v celej kauze je, že mu policajti zadržali zlaté tehličky. Informoval o tom spravodajský web aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na viacero dôveryhodných zdrojov. Policajti mu teraz zaistili zlaté tehličky v hodnote asi pol milióna eur. Zlaté tehličky mali nájsť v jeho bezpečnostnej schránke.  

Odvolanie Kičuru z funckie

Nová vláda Igora Matoviča ho odvolala 24. marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla v utorok 21. apríla obvinenia voči Kičurovi za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. 

NAKA v apríli zasahovala aj v dome otca Kajetána Kičuru, kde žije s nimi aj Kičurov brat. Z domu do policajného auta prešiel s ťažkosťami podopierajúc sa o barlu. Dôchodca mal pred vyšetrovateľom vysvetľovať 200 tisíc eur, ktoré sa objavili na jeho bankovom účte v čase keď jeho syn na začiatku pandémie nakupoval ochranné prostriedky pre štát.  

Kičurov syn si mal kúpiť dva byty za státisíce eur

20-ročný Krištof Kajetán Kičura sa stal vlastníkom dvoch bytov 17. a 18. marca 2020 s tým, že kúpnu zmluvu podpísal najneskôr 12. marca. Kičura mladší mal kúpiť byty v historickej budove v centre Bratislavy, kde sa ceny pohybujú v stovkách tisíc eur. 

Zaujímavosťou je, že na rovnakej adrese ako Krištof Kajetán Kičura je vlastníkom mezonetového bytu aj 83-ročný Rudolf Kičura.

V tejto súvislosti sa Kičura bránil, že jeho syn kúpil byty v Bratislave za jeho a manželkine peniaze. Kičura nakoniec povedal, že za byty dal sumu 200-tisíc eur. Odmietol tiež, že by pochádzali z nezákonných zdrojov. ich kúpe sa bude vyjadrovať už len pred vyšetrovateľom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy