Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sudca Molnár zostáva vo väzbe
Zdielať na

Sudca Molnár zostáva vo väzbe

Vladimír Sklenka chce prehovoriť pred médiami. Kedy, zatiaľ nie je jasné.

BRATISLAVA / Hlavný svedok, bývalý sudca Vladimír Sklenka od rána vypovedal pred vyšetrovateľmi NAKA v Nitre. Sklenka sa priznáva k tomu, že ho mal niekoľko rokov vo funkcii sudcu korumpovať Marián Kočner. A zatiaľ čo on vypovedá, väzobne stíhaní sudcovia sa snažia dostať na slobodu. Niektorí z nich márne. Sudca Krajského súdu v Bratislave, Richard Molnár, zostáva vo väzbe. Najvyšší súd zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu o prepustení väzobne stíhaného na slobodu. Okrem Molnára polícia naďalej väzobne stíha aj bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú.

Sklenkovi takmer pred rokom urobili vyšetrovatelia NAKA raziu v jeho sudcovskej kancelárii. Zaistili mu mobilný telefón aj služobný počítač. Hneď po razii začal s políciou spolupracovať a vypovedá o tom, ako jeho a ďalších sudcov údajne korumpoval Marian Kočner a iné osoby. Sklenku doteraz vypočúvala polícia, teraz mu otázky dávajú advokáti obvinených. Aj obhajca bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Tú doteraz polícia drží vo väzbe a zrejme sa pokúsi klientku z nej dostať. Sklenka údajne priamo na Jankovskú nevypovedá. Advokát Jankovskej dnes nechcel špekulovať o tom, či podá žiadosť o zrušenie väzby klientky,na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Nevylúčil, že tak neurobí. 

Podľa dozorovej prokurátorky mali obvinení trinásti sudcovia prijímať úplatky, podplácali iných sudcov alebo zasahovali do nezávislosti súdu, či zneužili svoju právomoc. Vo väzbe sú aktuálne traja z nich. Po dnešnom rozhodnutí Najvyššieho súdu naďalej zostáva vo väzbe sudca bratislavského krajského súdu Richard Molnár. Senát nepresvedčila ním ponúkaná finančná náhrada väzby, ani zábezpeka inej dôveryhodnej osoby, ktorá sa chcela zaručiť za Molnára, že sudca po prepustení na slobodu nebude mariť vyšetrovanie.

Vo väzbe tak zostáva Denisa Cviková, Richard Molnár a Monika Jankovská. "Na dnešnom neverejnom zasadnutí senát 5 T Najvyššieho súdu, pod vedením predsedu senátu JUDr. Juraja Klimenta, o sťažnosti prokurátorky ÚŠP GP SR rozhodol tak, že napadnuté uznesenie ŠTS BB zo 16. júna 2020 v celom rozsahu zrušil a žiadosť obvineného JUDr. Richarda M. o prepustenie z väzby na slobodu zamietol, ponuku dôveryhodnej osoby JUDr. Petra Š., sudcu Krajského súdu v Bratislave neprijal, väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil a ponuku peňažnej záruky JUDr. Danice M. neprijal. Z uvedeného teda plynie, že senát 5 T ponechal obv. JUDr. Richarda M. vo väzbe z dôvodov tzv. kolúznej a pokračovacej väzby," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Vyšetrovanie korupčného konania sudcov pokračuje. Sklenku budu vypočúvať aj budúci týždeň.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy