Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislava podnikla prvé kroky pred možným návratom pandémie. Leto však ľuďom nechcú pokaziť
Zdielať na

Bratislava podnikla prvé kroky pred možným návratom pandémie. Leto však ľuďom nechcú pokaziť

BRATISLAVA / Zvyšujúci sa počet nakazených si všimlo aj hlavné mesto a napriek tomu, že neeviduje zatiaľ na svojom území žiadne ohnisko, už teraz sa pripravuje na 2. vlnu pandémie a podniká prvé kroky. Zároveň však nechce z Bratislavy urobiť mesto duchov a kultúrne akcie prispôsobili momentálnej situácii.

Z prvej vlny pandémie je jasné, že najzraniteľnejší sú seniori. Preto sa opatrenia týkajú najmä domovov sociálnych služieb. "Uvedomujeme si, že sociálne kontakty a podpora blízkych sú zvlášť pre starších ľudí dôležité, napriek tomu v záujme ich ochrany pristupujeme k prísnejším opatreniam u ležiacich pacientov a ťažko chorých klientov v štyroch z našich siedmich zariadení pre seniorov a od 15. júla u nich odporúčame obmedziť návštevy," uviedla hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová s tým, že rešpektujú výnimky stanovené Úradom verejného zdravotníctva pre pacientov s paliatívnym sprevádzaním v terminálnom štádiu ochorenia. Rodine a blízkym preto odporúčajú skôr kontakt prostredníctvom technológií. 

Ďalšie opatrenie sa týka samotných zamestnancov zariadení. "Rozhodli sme sa preto, že v prípade, keď im po návrate zo zahraničia neumožňuje bezplatné testovanie na COVID-19 štát, ponúkne im túto možnosť mesto. Zároveň ich edukujeme, aby sa vyhýbali situáciám, ktoré majú zvýšený potenciál nákazy novým koronavírusom a aby dbali na dôsledné dodržiavanie zavedených hygienických opatrení," pokračuje Rajčanová. 

Keďže rovnako ako aj ostatné hlavné mestá sú najnavštevovanejšie, musí mesto rátať aj s prísunom turistov. "Prosíme všetky Bratislavčanky a Bratislavčanov, ale aj všetkých návštevníkov mesta, aby boli aj naďalej trpezliví a tolerantní k svojmu okoliu a chránili svoje zdravie. Lebo disciplína je aj naďalej naša jediná vakcína," dodala hovorkyňa bratislavského magistrátu. 

Napriek zvýšeným opatreniam však mesto chce, aby si ľudia užili leto a preto na rozdiel od niektorých miesto otvorili verejné kúpaliská a pripravujú aj rôzne kultúrne akcie v exteriéri. "Ten program chceme prispôsobiť tomu, aby ľudia mali kde stráviť leto v Bratislave. Kultúrne akcie pripravuje BKS na netradičných miestach, napríklad v Botanickej záhrade, kde bude možné zabezpečiť či už tie odstupy, alebo v exteriéri nie je treba nosiť tie rúška, tak je to pohodlnejšie," prezradila Rajčanová na záver.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy