Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na východe riešia problém s poklesom žiakov. VÚC-ky chcú školy spájať, niektoré mestá to odmietajú
Zdielať na

Na východe riešia problém s poklesom žiakov. VÚC-ky chcú školy spájať, niektoré mestá to odmietajú

MEDZILABORCE / Pred pár dňami sme vás informovali o tom, že gymnázium v Medzilaborciach končí a stane sa súčasťou spojenej strednej školy. Prešovská župa tak reaguje na klesajúcu demografickú krivku. Na situáciu so zlučovaním škôl sme sa pýtali v každom jednom samosprávnom kraji. Optimalizácia najbližšie čaká okresy Snina a Vranov nad Topľou. Tam však o zlučovaní nechcú ani počuť. Vranovská samospráva uvažuje nad možnosťou, že školy, ktoré chce župa zlúčiť, prevezme pod mesto.

V Prešovskom kraji župa eviduje najväčší pokles žiakov a okrajových okresov, a to Medzilaborce, Snina, Stropkov a Svidník. V Medzilaborciach gymnázium prvý ročník neotvorí a od budúceho školského roka sa stane organizačnou zložkou Spojenej strednej školy. Prešovská župa chce ale spájať aj ďalšie školy. "Vrámci PSK sa racionalizácia dotkne Gymnázia vo Vranove nad Topľou, kde plánujeme vytvoriť strednú školu spoju s Obchodnou akadémiou a tak isto aj gymnázia Snina, kde plánujeme vytvoriť spojenú školu spolu so Strednou priemyselnou školou," informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. 

"O tejto alternatíve sme nevedeli, reakcia okolia bola pobúrená, boli prekvapení rodičia aj kolegovia," vyjadrila sa riaditeľka gymnázia v Snine  Iveta Lazorová. 

Podľa župy nejde o ekonomické dôvody, ale o zvyšovanie kvality výučby s tým, že vytvorením väčších škôl ponúknu väčšie množstvo študijných a učebným odborov a lepšie materiálno-technické vybavenie. "Nemyslím si, že je to logické a perspektívne z hľadiska kvalitnej prípravy na vysokú školu. Mali by sa spájať školy, ktoré odbory k sebe majú podobné," poznamenala riaidteľka Lazorová. 

Podľa vranovských poslancov zlučovanej gymnázií s inou odbornou školou bude o pár rokov znamenať zánik jednej z nich."Psychologický moment, keď budete hustiť rodičom, vytvára psychologický tlak, že rodič sa potom bude rozhodovať, že potom radšej dám dieťa na gymnázium tak, aby aj gymnázium skončilo," povedal Peter Kocák, riaditeľ ZŠ Sídlisko 2 a poslanec PSK. 

Potvrdzuje to prax v iných župách. Napríklad v košickom samosprávnom kraji v školskom roku 2021/22 vyradia zo siete škôl dve gymnáziá. Tie boli doteraz organizačnými zložkami spojených škôl. Podobne pred dvoma rokmi došlo v žilinskom kraji v zrušeniu Spojenej školy. Jej jedna zložka, obchodná akadémia, zanikla a druhá organizačná zložka, Stredná priemyselná škola, pôsobí ako samostatná školy. Podobné problémy však nehrozia v Bratislavskom kraji. Tam k spájaniu gymnázií s inými školami nedošlo. Evidujú totiž narastajúci počet žiakov.

Na Zemplíne naopak pociťujú, že žiaci odchádzajú študovať do iných okresov či do susedného košického kraja. "Vyľudňujeme tento okres a postupne okres aj po ekonomickej stránke a progresívnej upadá," podotkol riaditeľ Kocák. Konečné slovo budú mať župní poslanci. O budúcnosti škôl budú rozhodovať na augustovom zastupiteľstve.


"Je potrebné, aby sa zachovali obe školy. Dokonca by sme zvažovali, aby takúto školu prevzalo mesto, jednoznačne sme za to, aby takéto školy zostali so svojou identitou, aby sa nespájali," dodal primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy