Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nesmrteľný obložený chlebíček. Viete, kde vznikla jeho tradícia?
Zdielať na

Nesmrteľný obložený chlebíček. Viete, kde vznikla jeho tradícia?

BRATISLAVA / Obložené chlebíčky nás sprevádzajú celý život - sú na rodinných oslavách, firemných párty a aj v bufete na stanici, či v nemocnici. Viete ale kde vznikla tradícia robenia obložených chlebíčkov? Síce sa hovorí, že ich poznal aj Napoleon a pripisujú sa Lordovi Sandwichovi. Ale pravdou je, že tie klasické so šalátom a vajíčkom alebo šunkou a syrom začali písať svoju históriu len v minulom storočí v Prahe.

Stačí na ne pozrieť a človeku začnú tiecť slinky. A aj keď doma sa nám zdá ich výroba jednoduchá, na výrobu každého z nich je potrebný čas i šikovnosť. "Skúsenej kuchárke to trvá pár minút, takej, pre ktorú je to nové trošku dlhšie," hovorí Katarína Kočišková. "Chlebíček musí aj vyzerať, najprv aby sa najedli aj oči, potom musí aj dobre chutiť," dodáva Peter Kočiško. 

Pri ich tvorbe navyše platia prísne pravidlá, musia mať správnu mierku i hmotnosť. "Každý chlebík je nanormovaný tak, že presne určená gramáž chlebíka od masla až po posledný kúsok petržlenovej vňate," vysvetľuje Katarína. 

Ich obľúbenosť siaha až na najvyššie miesta. "Aj prvý československý prezident Tomáš Masaryk miloval chlebíčky," prezradila etnologička Katarína Nádadská. Sú tu už viac ako 100 rokov. Sú súčasťou bežného života ale i svadieb a pohrebov. A aj keď by sa mohlo zdať, že obložený chlebíček je prežitkom, predsa len kráča s dobou.

Receptúry sú prísne stráženým tajomstvom. Ku klasickým šalátovým s vajíčkom, šunkovo-syrovým, cviklovým, rybacím ale napríklad aj s figami, pribúdajú stále nové a nové.

História ho už registruje v časoch starých Rimanov, obľuboval ho aj Napoleon, pripisujú ho lordovi Sandwichovi. No obložený chlebíček v podobe ako ho vídame dnes vznikol v Prahe v roku 1916.

Predajňu obložených chlebíčkov nájdete TU:

Bistro Gourmet

Podchod Hodžovo námestie 2, 811 06 Staré Mesto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy