Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od januára je vyhlásená mimoriadna situácia pre PCB látky, krízový štáb a politici sú ale ticho
Zdielať na

Od januára je vyhlásená mimoriadna situácia pre PCB látky, krízový štáb a politici sú ale ticho

STRÁŽSKE / Okrem koronavírusu je na Slovensku od januára tohto roka vyhlásená mimoriadna situácia - v súvislosti s PCB látkami v Strážskom. V lokalite je potrebné odstrániť viac ako 500 ton škodlivého odpadu. Pravidelné tlačovky politikov na túto tému však chýbajú. Majiteľovi zamoreného pozemku sa ľudia z krízového štábu neozvali už 4 mesiace.

"Odvtedy sa zľahla zem, nikto nebol, nikto nič nechce, nikto nás neoslovuje," upozornil Jozef Adamík, majiteľ zamorenej lokality. V zamorenej lokalite je stále všetko po starom. K odstráneniu sudov doteraz nepomohlo ani vyhlásenie mimoriadnej situácie. "Okrem tých návštev, ktoré prebehli v roku 2019, každý popozeral a odišiel. Riešenie žiadne," dodal Jozef Adamík. 

Štát tvrdí, že sa problému venuje a stále hľadá optimálny spôsob odstránenia PCB látok. Najvážnejšia situácia je pri tzv. prameni, kde sú sudy zakopané v zemi a vyteká z nich voda. "V areáli bývalého podniku sa nachádza čistička. Preverovali sme jej funkčnosť a možnosti jej nasadenia pri prečerpávaní vody z prameňa. V tomto prípade by bolo možné čističku použiť," reagovala hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Miestni obyvatelia si už nemôžu dovoliť akékoľvek zdržanie záchranných prác. V regióne sa totiž podľa lekárov každý deň narodia až 3 deti so zdravotnými ťažkosťami, ktoré spôsobilo zamorenie. Ľudia už strácajú nádej v lepšiu situáciu. 

Hoci tu ide o mimoriadnu situáciu, úradníci zatiaľ verejnosti automaticky neposkytujú pravidelné informácie. Ľudia však kvôli kontrole chcú poznať, každú príčinu zdržania likvidácie. "Netreba zabúdať, že zdroj znečistenia sa nachádza na súkromnom pozemku, je potrebné niektoré kroky konzultovať a dohodnúť s vlastníkmi a správcami pozemkov," argumentuje ministerstvo vnútra. 

Jediným vlastníkom troch zamorených lokalít je však osoba, ktorá štát na celý problém ako prvá upozornila. Krízový štáb tak dostal okamžite k dispozícii všetky povolenia na okamžitú likvidáciu odpadu. "No môžu prísť aj zajtra alebo pozajtra, stačí mi dať aspoň deň dopredu, aby sme vedeli pripraviť cesty, otvoriť brány, aby sa k tým lokalitám dostali," uviedol majiteľ pozemku. 

Ministerstvo si už nechalo vypracovať rozbor nebezpečných látok v okolí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy