Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kaštieľ v Rusovciach sľubujú opraviť od roku 1995. Ďalší sľub do zbierky pridal aj premiér Igor Matovič
Zdielať na

Kaštieľ v Rusovciach sľubujú opraviť od roku 1995. Ďalší sľub do zbierky pridal aj premiér Igor Matovič

RUSOVCE / Kto vie, či by niekto dokázal spočítať, koľko sľubov od roku 1995 zaznelo o rekonštrukcii kaštieľa v Rusovciach? No aj v roku 2020 sa stále čaká na ich naplnenie. V pondelok si stav národnej kultúrnej pamiatky pozrel a nechal vysvetliť premiér Igor Matovič. A v špeciálnom vydaní novín televízie JOJ pridal ďalší sľub.

"V pondelok som bol v kaštieli v Rusovciach a tam my tí ľudia, ktorí to majú ako svoju srdcovku hovoria, že 30 rokov čakajú na to, kedy ho opravia. My keď sa do toho pustíme, tak to dotiahneme do konca," sľúbil v špeciálnom vydaní novín TV JOJ premiér Igor Matovič. Takmer v každom zámku či kaštieli nájdete portréty významných osobností. Aj v kaštieli v Rusovciach by mohla byť chodba plná portrétov - politikov či vládnych predstaviteľov, ktorí sľubovali, že kaštieľ dajú do poriadku.

​Vyrúbanie stromov, ktoré by mohli byť nebezpečné a celková revitalizácia parku okolo ešte viac zvyraznili, že z krásnej stavby sa stáva ruina. "Pre nikoho z nás to nie je pekný pohľad. Vidieť takú krásnu stavbu v takom dezolátnom stave," vyjadrila sa starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová. "Po tej návšteve kaštieľa som bola absolútne rozhorčená, lebo to čo som tam videla pedčilo moje najkrutejšie predstavy, aké som mala," hovorí ministerka kultúry Natália Milanová. 

"Tá voda tam zateká aj z boku, cez steny tam ide, napadnuté sú jednotlivé drevá, ktoré držia tie stropy, tie sa postupne prepadávajú," dodal vedúci úradu vlády Július Jakab. Je jasné, že suma na obnovu národnej kultúrnej pamiatky postupom rokov rástla. "Ohodnotené to je na 71 miliónov bez DPH, čo máte asi 90 miliónov s DPH a tá suma neustále rastie," poukazuje Jakab. 

Podľa informácií TV JOJ sa zatiaľ hovorí o sume 50 miliónov. "Ja som ale zároveň pozval do toho priestoru aj ministerku Remišovú, lebo máme záujem to miesto zrekonštruovať aj zo zdrojov Európskej únie," poznamenal Jakab. 

O stretnutie s novou ministerkou požiadala aj samospráva bratislavskej mestskej časti Rusovce. "By sme a radi bližšie dozvedeli, či je teda možné získať nejaké finančné prostriedky z európskej únie," hovorí starostka. 

So známym len aby sme v hanbe neostali Sama Chalúpku, že posledný dátum, dokedy by mal byť kaštieľ zrekonštruovaný je rok 2023.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy