Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matka sa k svojej dcére nevie dostať už 2 roky, otec úrady ignoruje. Prípad riešia už aj poslanci NR SR cez ruskú ambasádu
Zdielať na

Matka sa k svojej dcére nevie dostať už 2 roky, otec úrady ignoruje. Prípad riešia už aj poslanci NR SR cez ruskú ambasádu

BRATISLAVA / O prípad mamičky, ktorá sa márne domáha styku so svojim dieťaťom, a ktoré je mimo územia Slovenska, sa zaujímajú aj poslanci Národnej rady. O podporu politikov požiadalo aj novovznikajúce združenie, ktoré chce docieliť zmeny zákonov v "poručenskej" agende. Občianske združenie s názvom "Miznúce deti" chce v spolupráci so zákonodarným zborom docieliť sprísnenie postihov pre rodičov, ktorí nedodržiavajú nariadenia súdov.

Mladá mamička, ktorá sa k vlastnej dcérke nevie dostať už dva roky, postupne oslovila už niekoľko ministerstiev. Dieťa je v zahraničí s otcom a ona napriek rozhodnutiam súdov sa k nemu nedokáže dostať. A nedokáže žiadnym spôsobom prinútiť bývalého partnera, aby začal rešpektovať úradné rozhodnutia. Do prípadu už vstúpilo naše Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže Ústredia práce. A už aj poslanci, ktorí sa snažia pomôcť aj cez ruskú ambasádu.

Konkrétne poslankyňa Lucia Drábiková. Podľa ktorej by bolo ideálne, aby sa rodičia začali rešpektovať, dohodli sa ako ďalej. O pomoc pri riešení toho prípadu osobne požiadala priamo ruskú stranu.  "Čo som mohla zatiaľ urobiť z mojej poslaneckej pozície bolo to, že som kontaktovala ministerstvo zahraničných vecí. Vyzvala som ich, aby poslali diplomatickú nótu. Kontaktovala som aj ruské veľvyslanectvo s prosbou o pomoc," vyjadrila sa poslankyňa NR SR OĽaNO Lucia Drábiková.

Rodičov bez detí je viac

Poslankyňa ale nezostala len pri jednom prípade. Dopoludnia predostrela snahu o riešenie problémov v poručníckej agende, pre ktoré deti miznú zo života jedeného rodiča. "Svoju dcéru za obdobie posledných dvoch rokov som videla 17 hodín," povedala Ľubomíra Hnatič, rodič bez dieťaťa. "Môj spor trvá viac ako 6 rokov," poznamenal ďalší rodič bez dieťaťa Marián Rašla. Chcú spojiť všetky zainteresované združenia a kompetentných ľudí zo štátnych organizácií. "To o čom sa v súčasnosti hovorí je zavedenie Cochemského modelu, ale skutočného, aby bol tlak na to, aby sa vytvorila dohoda už počas rozvodu a nebol tlak potom na inštitúcie. Hovorí sa o zavedení inštitútu detského advokáta, a to sú zatiaľ dve rámcové veci," vysvetlila Drábiková.

"Združenie Miznúce deti" chce cez odbornú právnu agendu dosiahnuť zmeny zákonov aj tak, aby sa zrýchlili lehoty pri rozhodovaní súdov, účinnú trestnoprávnu zodpovednosť rodiča nerešpektujúceho súdne rozhodnutia, ale aj maximálne odmeny pre advokátov zastupujúcich rodičov v rozvodových konaniach. "Pretože problém je hlavne v nekonaní, kde mnohé súdy, mnohé štátne orgány, si osvojujú právo nekonať. A tu dochádza k zlyhávania systému," poznamenal advokát a zakladateľ Združenia Miznúce deti Jozef Mižák. Na Slovensku je problémových sporov o deti, pri ktorých sa rozvádzajúci rodičia nevedia vzájomne dohodnúť, údajne cez tisíc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy