Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mariánska hora v Levoči tento rok ostala bez tradičnej púte, pútnici ale i tak prišli
Zdielať na

Mariánska hora v Levoči tento rok ostala bez tradičnej púte, pútnici ale i tak prišli

LEVOČA / Mariánska hora v Levoči tento rok ostala bez tradičnej púte. Vždy v júlovú nedeľu tam každoročne vrcholí odpustová slávnosť, na ktorú smerujú davy ľudí. Tak tomu bolo aj vlani ale aj pred 25 rokmi, keď ju navštívil vtedajší pápež. Na pútnickom mieste bolo vtedy odhadom viac ako 600 tisíc ľudí.

Na Mariánsku horu smerujú každoročne ľudia z celého Slovenska, ale i spoza hraníc. Tentokrát bol kopec pod Bazilikou ľudoprázdny.

Za normálnych okolností tu na hlavnej odpustovej slávností bývajú státisíce ľudí. Pre prísne opatrenia ostala tento rok Bazilika zatvorená a Mariánska hora bez púte, ale nie úplne bez pútnikov.

Aj keď individuálne púte zakázané neboli, žiadne davy v nedeľu do Levoče nesmerovali. Priebežne boli okolo Baziliky desiatky ľudí. Niekto išiel peši, niekto sa vyviezol. Mnohých vylákalo počasie, ale aj túžba po zachovaní tradície.

"Samozrejme nebolo zakázané, aby si niekto prešiel krížovú cestu," povedal moderátor levočských pútí Jozef Lapšanský. 

Púť, ktorú nezastavili ani komunisti, zrušili teraz protiepidemiologické opatrenia. Pritom práve tento rok je jubilejný. Je tomu presne 25 rokov, keď ju navštívil pápež Ján Pavol II. Hlava katolíckej cirkvi vtedy dokonca jednu noc prespala v Spišskej Kapitule.

​Obmedzenia sa dotkli aj moslimského sveta, týka sa aj púte do Mekky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy