Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri zakladaní firiem sa na okresných súdoch čaká aj mesiace. Ministerka Kolíková hovorí o zmene
Zdielať na

Pri zakladaní firiem sa na okresných súdoch čaká aj mesiace. Ministerka Kolíková hovorí o zmene

SLOVENSKO / Majitelia firiem, najmä zaregistrovaných na bratislavskom okresnom súde, musia čakať na vybavenie akýchkoľvek zmien celé mesiace. Takýto stav trvá už od minulého roka a zásadne sa nezmenil. Súd je preťažený a pauza počas korona karantény odbavovanie žiadostí ešte spomalilo. Veci by pomohlo, keby všetky zmeny v obchodnom registri nevykonávali iba súdy, ale napríklad aj notári či advokáti. Ministerka spravodlivosti niečom takom uvažuje reálne a fungovať by to mohlo už v budúcom roku.

V rámci celého Slovenska najhoršia situácia je na súde Bratislava I., kde vybavenie 2-dňovej záležitosti môže trvať aj niekoľko mesiacov. "Stále sa potvrdzuje ten stav, že zápisy prekračujú zákonnú lehotu 2 dní," uviedol advokát Peter Lukašek. 

Prieťahy v zápise potvrdzuje aj samotný súd. Situácia sa nezmenila od začiatku roka, keď sme už o tom informovali. "Je to fakt, že namiesto 2 dní podľa zákona, to trvá reálne v Bratislave 4 mesiace," potvrdil ešte začiatkom februára Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska. 

Spôsobilo to húfne zavalenie súdov žiadosťami o zápis tzv. koncových užívateľov výhod. Túto povinnosť plošne zaviedla novela zákona pre všetkých majiteľov firiem do konca roka 2019.

Súdy ostali paralyzované 

Súdy to paralyzovalo a akékoľvek iné zápisy alebo registráciu novozaložených firiem odďaľovalo aj mesiace. Úrady teda posunuli termín zápisu koncových užívateľov. "Tam to bolo legislatívne posunuté o pol roka," vysvetlil Peter Lukašek. 

Konkrétne do 30. júna 2020, čo bude už o pár dní. Zaujímalo nás, ako sa veci vyvinuli. "Stále nemám info o tom, či koncoví užívatelia, ktorým zápis sme žiadali už v októbri, či boli zapísané alebo nie," priblížil Peter Lukašek.

Podľa informácií MS SR je k 1. júnu zapísaných 57% žiadostí. K 30. júnu to teda nestihnú. Všetky registrové súdy na Slovensku by zápisy mohli stihnúť do konca leta okrem bratislavského, ktorému to môže potrvať až do konca tohto roka, keďže práve v Bratislave má sídlo najviac spoločností.

Inšpiráciu pritom môžeme hľadať v zahraničí 

Takéto prieťahy pri zápise do obchodného registra by vôbec nemuseli existovať, keby sme sa inšpirovali niektorou z okolitých krajín. "Keď určité zápisy do OR vybavujú notári, viem si predstaviť, že by niektoré časti OR boli zverené advokátom," odporučil Lukašek. 

Priamo v elektronickom systéme by notár alebo advokát mohol zapísať napríklad zmenu adresy sídla firmy, názvu alebo doplniť rozsah živnosti. "Viem si predstaviť externý register notárov," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Verejnú súťaž ukončia koncom roka

Vyhlásili už k nemu aj verejnú súťaž, ktorá by mala by ukončená koncom roka. "Verím, že budeme budúci rok rozprávať o reálnom externom registrátorovi ako notárovi aj v rámci SR a zmena by mohla byť za okamih," poznamenala Kolíková. 

Niektoré úkony by mohli urobiť aj advokáti, keďže zvyčajne aj tak pripravujú podklady svojim klientom. Ministerstvo však zatiaľ s nimi neráta. "V tomto okamihu si viem predstaviť rozšírenie o notárov," skonštatovala Kolíková. 

Ministerka Kolíková chystá rad nových protikorupčných zákonov. Viac už Mirka Štrbáková Urbanovičová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy