Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bol alebo nebol útočník z Vrútok pod vplyvom alkoholu? Výsledky pitvy vniesli do prípadu nové svetlo
Zdielať na

Bol alebo nebol útočník z Vrútok pod vplyvom alkoholu? Výsledky pitvy vniesli do prípadu nové svetlo

VRÚTKY / Do školy vo Vrútkach prišiel 22-ročný Ivan vyzbrojený nožmi, rozbil dvere, vošiel do triedy a útočil na nevinné deti a učiteľov. Jeho besnenie neprežil obľúbený učiteľ matematiky a chémie Jaroslav Budz. Útočníka policajti zastrelili a výsledky z jeho pitvy vnášajú do tragédie nové svetlo.

Bol alebo nebol útočník pod vplyvom alkoholu, či drog? Tak túto otázku si krátko po otrasnom čine kládli viacerí. Zo zdroja blízkeho vyšetrovaniu sa nám podarilo zistiť, že prvotné testy po vykonanej pitve žiadne návykové látky v krvi páchateľa nepreukázali. Polícia už začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy a útoku na verejného činiteľa.

​"Na prípade naďalej intenzívne pracujeme a vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia v zmysle trestného poriadku. Z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť k prípadu viac informácií," informoval policajná hovorca Radko Moravčík. 

Ivan smrteľne zranil obľúbeného učiteľa, prevažne bodné zranenia spôsobil dvom deťom aj učiteľke, nožom útočil na policajtov, a zranenia spôsoboval aj sám sebe. "Mladý muž bol celý dorezaný, policajti boli dostrieľaní vidieť to, to je katastrofa," opísala svedkyňa Barbora. Postupom polície sa zaoberá úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Do prípadu vyšetrovateľ pribral aj znalcov. "Výsledky znaleckých skúmaní sú súčasťou vyšetrovacieho spisu, vzhľadom na vyšetrovanie nie je možné poskytnúť viac informácií," vyjadrila sa Petra Friese ÚIS MV SR. 

Ivan útočil v škole, do ktorej pred rokmi sám chodil, podľa odborníka sa u neho mohla vyvinúť aj psychická choroba. "Dávna krivda akoby v ňom rástla, nedá sa vylúčiť, že sa v ňom mohlo spustiť psychotické ochorenie, ktoré je spojené s paranoiou. To miesto, ktoré si vybral mal zafixované. Tu sa mi diala krivda tak to idem vyriešiť," vyjadril svoj názor psychológ František Skokan. Podľa psychológa nemuselo ísť len o skratové konanie, čin mohol mať premyslený.

Skutočný motív sa už ale nikto nedozvie, keďže páchateľ je mŕtvy, aj trestné stíhanie voči nemu nakoniec zastavia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy