Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ťažká noc pre obyvateľov Starej Lesnej. Pre intenzívne dažde hrozilo, že obec zaplaví
Zdielať na

Ťažká noc pre obyvateľov Starej Lesnej. Pre intenzívne dažde hrozilo, že obec zaplaví

VYSOKÉ TATRY / Intenzívny dážď vo Vysokých Tatrách v pondelok spôsobil stúpanie hladiny Studeného potoka. Ten tečie cez Starú Lesnú. Ľudia už nechceli zažiť hrôzu spred dvoch rokov, kedy obec zasiahla zničujúca povodeň. Preto sa už podvečer pustili spolu s hasičmi do práce.

​Ťažkú noc majú za sebou obyvatelia Starej Lesnej. Intenzívne dažde vo Vysokých Tatrách spôsobili zvýšenie hladiny potoka. Hrozilo že sa zopakuje scenár spred dvoch rokov a dedinu zatopí.

Starosta obce zmobilizoval všetkých, ktorí mohli pomôcť. O 19-tej hodine vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Profesionálni aj dobrovoľní hasiči, policajti aj miestni obyvatelia sa ponáhľali k brehom potoka. "Povolal som bagre, aby vracali späť tok rieky," povedal starosta Starej Lesnej Ľubomír Lauf. Voda naberala na sile a hladina stúpala.

Najdôležitejšie bolo udržať potok v koryte. Hasiči postavili protipovodňové zábrany. Starosta dal pokyn na odstránenie jedného z mostov. Brehy spevňovali pomocou ťažkej techniky. Rovnakým spôsobom sa prehlbovalo aj koryto. Policajti medzitým pripravovali ľudí na najhoršie. Spolu s hasičmi navštevovali obyvateľov a upozorňovali ich aj na možnú evakuáciu. Situácia sa upokojila až nadránom, kedy prestalo pršať. Žiaden dom vytopený nebol, nestrhlo ani mosty.

Povodne zasiahli aj Tatry

Utorkový výlet do Vysokých Tatier bol na niektorých miestach dosť rizikový. Príliš rozvodnené toky zaliali aj značkované turistické chodníky. Viaceré z úsekov sú momentálne úplne nepriechodné, alebo cez ne turisti prejdú len s ťažkosťami. Do terénu boli vhodnejšie gumáky ako turistická obuv.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy