Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Východ Slovenska naďalej bičujú záplavy. Masívna prívalová vlna udrela už tretíkrát
Zdielať na

Východ Slovenska naďalej bičujú záplavy. Masívna prívalová vlna udrela už tretíkrát

OKRES HUMENNÉ / Po extrémnych povodniach v pondelok na krajný východ dorazila armáda aj hasiči s vyslobodzovacím tankom. V obci Zubné, kde prívalová vlna strhla most spolu s časťou brehu sú ešte aj v tejto chvíli nasadené ťažké mechanizmy priamo v toku rieky. Zrútený most odrezal od sveta niekoľko firiem aj reštauráciu. Zhruba 25 ľudí sa zatiaľ nemôže vrátiť do práce.

"Sila sa nahromadila, lebo nabralo stromy, a ten tlak, ten nápor to nevydržalo a voda prebila celý most," povedal obyvateľ Zubného. Most sa zrútil do vody a strhlo aj časť brehu. Na druhej strane sídlia tri firmy a reštaurácia. Pracuje tam zhruba 25 ľudí. S obcou ich spájal iba most.


"Voda je veľká, nemôžeme sa dostať do firmy cez tú vodu," vyjadril sa majiteľ jednej z firiem. V obci Zubné v pondelok celý deň pracuje ťažká technika. Namiesto priviezli aj špeciálny, vyslobodzovací tank. Pomocou neho hasiči odstraňujú vyše 6 tonové zvyšky starého mosta. Meteorológovia aj naďalej varujú pred silnými dažďami. V obciach na krajnom východe platí výstraha druhého stupňa do utorkového poludnia.

Z koryta sa vyliala aj Morava

Silný dážď, ktorý za uplynulé dni dopadol na Slovensko, potrápil aj obyvateľov Západného Slovenska. Vysoké hladiny riek zaplavili niektoré cesty, dokonca odstavili aj hraničné priechody.

​Druhý a tretí povodňový stupeň vyhlásili viaceré obce po celom Slovensku

Hasiči zasahujú aj na iných miestach Slovenska. V teréne majú takmer dvesto pracovníkov so stovkou ťažkej techniky. V boji s veľkou vodou už použili tritisíc vriec s pieskom a viac ako 5 tisíc ton kameňa, ktorým spevňujú brehy. Na východnom slovensku je tretí povodňoví stupeň v siedmych obciach.

Druhý stupeň platí v 20-tich obciach a mestách na východe. Zvýšené povodňové stupne hlásia viaceré obce zo stredného, západného i severného Slovenska, kde navyše v pondelok meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred povodňami. Výstraha platí do utorka do 10 hodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy